Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor

0

Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România (UCTRR) organizează in data de 2 august 2022, între orele 11:00-14:00, conferința dedicată ”Zilei Europeana de Comemorare a Holocaustului impotriva Romilor”, eveniment ce se va desfășura la Instituția Prefectului județului Cluj- Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 58, Cluj-Napoca.

UCTRR, prin intermediul conferinței, își dorește să aducă în atenția publicului clujean
comemorarea zilei de 2 august, prin rezolutia din 15 aprilie 2015 a Parlamentului European, ziua de 2 august a fost instituita ca „Zi Europeana de Comemorare a Holocaustului impotriva Romilor”. In Romania, prin Legea nr.124/2022, aceasta zi a fost declarata „Ziua Nationala de Comemorare a Holocaustului impotriva Romilor – Samudaripen””.
In noaptea de 2/3 august 1944, regimul nazist a procedat la exterminarea romilor din lagarul Auschwitz si au ucis 2897 de femei, barbati si copii romi.

Scopul acestui eveniment este acela de a aduce un omagiu victimelor Holocaustului săvârșit de regimul nazist și de alte regimuri și aliați ai acestora asupra Romilor, dar si de a cere autoritatilor locale un monument de comemorare a Holocaustului impotriva romilor care sa fie amplasat in Cluj Napoca.

Evenimentele de comemorare ne fac să ne reamintim de suferințele îndurate de persoanele
care au fost în Holocaust, de efectele devastatoare ale urii rasiale și de pericolul ideologiilor extremiste.

La eveniment vor fi prezenți reprezentanți ai autorităților publice locale, reprezentanți ai
organizațiilor neguvernamentale rome și nerome, precum și tineri din comunitățile de romi.