Ziua Mondială a Obezității: inițiativă de conștientizare împotriva acestei afecțiuni

0

Obezitatea ia amploare nu doar printre adulții din România, ci și între copii. Procentul estimat de obezitate în cazul copiilor va ajunge la o creștere de 5.6% anual, în cazul în care nu se intervine cât de curând în combaterea acestei afecțiuni. Asociația Împreună Împotriva Obezității se alătură vocilor care susțin nevoia de a aborda cu mult mai multă responsabilitate problema bolii pe care Organizația Mondială a Sănătății o numește una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică ale secolului XXI.

Inițiativă în combaterea obezității

În data de 4 martie are loc Ziua Mondială a Obezității, care este o inițiativă de a preveni această boală cronică.  Aceasta este o asociație nou înființată și membră a Coaliției Europene pentru Persoanele care trăiesc cu Obezitate (European Coalition for People living with Obesity – ECPO).

Cele mai frecvente riscuri

Supraponderalitatea și obezitatea  sunt factori de risc pentru începutul bolilor cronice netransmisibile, precum diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, dislipidemia, osteoartrita, accidentul vascular cerebral, dar și anumite tipuri de cancer.

Persoanele care trăiesc cu obezitate sunt constant stigmatizate în România, dar această boală cronică poate fi și genetică, psihologică, socioculturală, economică sau de mediu.

De aceea, cele 650 milioane de oameni din întreaga lume, care sunt afectate de obezitate, sunt chemate să participe la un dialog despre conștientizarea severității bolii și acumularea mai multor informații despre obezitate. Aceste informații se găsesc și pe site-ul Zilei Mondiale a Obezității în Europa sau pe site-ul ECPO.

 

VEZI ȘI:

Ce trebuie să știi despre boala Parkinson, de la simptome la tratamentele actuale

Scarlatina, depistare și tratament – află tot ce trebuie să știi despre această boală a copilăriei

Alzheimer Café: grup de sprijin pentru aparținătorii pacienților cu această boală degenerativă