106 persoane vaccinate ”peste rând”, la Cluj-Napoca. Prefectul Tasnadi: în realitate au fost 77

0

Potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătății, la centrul de vaccinare deschis la școala generală „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, în perioada 1-5 martie, s-au vaccinat în total 849 de persoane. 106 dintre acestea, sunt persoane ce ar fi fost eligibile abia în etapa a III-a a campaniei de vaccinare, care începe oficial abia în luna aprilie, potrivit Hotnews.ro.

Practic, acest centru de vaccinare figurează, pe datele oficiale, cu cel mai mare procent de persoane eligibile în etapa a III-a deja vaccinate (12,5%), situația unică în țară.

Nu au vrut să arunce dozele

Contactat de redacția Via Cluj TV, prefectul de Cluj, Tasnadi Istvan, a declarat că numărul real de persoane din categoria generală vaccinate în centrul de la Școala ”Iuliu Hațieganu” a fost de 77, nu 106. ”Am stat de vorbă cu coordonatoare centrului de vaccinare, care mi-a spus că au fost 77 de persoane -cadre didactice – care s-au programat pe platformă, dar care nu au mai venit. Au fost vaccinate cu acele doze rămase persoanele aflate pe lista de așteptare, conform indicațiilor premierului”, a precizat prefectul de Cluj.

Pe de altă parte, premierul Florin Cîțu a cerut autorităților care se ocupă de campania de vaccinare împotriva COVID-19 să le permită să se vaccineze și persoanelor din etapa a treia, cel puțin în zonele cu un număr mare de îmbolnăviri, dacă sunt locuri libere și dacă populația din etapa a doua nu vrea să se vaccineze:

Am cerut ca zonele, cel puţin zonele cum sunt Timişoara, Iaşi sau zonele care sunt carantinate sau unde avem cazuri şi sunt locuri libere, să se permită şi altor persoane. Dacă la Timişoara sunt 20.000 de locuri libere şi cei care sunt în etapa întâi şi etapa a doua nu vor să se vaccineze, atunci să permitem celor din etapa a treia să se vaccineze. Este o nebunie să laşi locuri libere când sunt români care vor să se vaccineze”, a afirmat Florin Cîțu.

Clujenii au mai semnalat și alte centre care nu respectă programările făcute prin intermediul platformei sau telefonic, ceea ce a dus la formarea de cozi care nu respectau distanțare fizică, în fața centrului respectiv.