Primăria Cluj-Napoca a reziliat contractul cu firma Mossfern, proiectantul modernizării urbane a străzilor Kogălniceanu – Universtății și altor străzi adiacente. De asemena, fără a anunța nimic public, Primăria Cluj-Napoca a contractat altă firmă care să asigure asistența tehnică în urmărirea implementării proiectului și care să se ocupe de modificarea proiectului autorizat.
Motivul pentru care primăria a decis să încheie colaborarea cu proiectantul au fost problemele înregistrate la soluția oferită pentru grupul statuar „Școala Ardeleană”, în condițiile în care eliminarea platformei din jurul sculpturii autorului Romulus Ladea a blocat pentru o perioadă desfășurarea proiectului.
Valoarea totală a proiectului finanțat prin fonduri europene „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universităţii şi străzile adiacente” este de 48.721.315,94 lei, adică aproximativ zece milioane de euro.
Proiectarea a fost încredințată în anul 2018 firmei Mossfern, coordonată de arhitectul Macalik Arnold, care a câștigat un concurs internațional organizat de Primăria Cluj-Napoca, iar executantul lucrărilor este firma Astor Com SRL din Târgu Mureș.
Lucrările au început în 26 ianuarie 2022 și aveau ca termen de finalizare 19 luni, până în august 2023, dar acesta a fost prelungit până în luna octombrie.
Ce prevede contractul de zece milioane de euro
Pe o suprafață de peste 25.000 mp, proiectul de investiții cuprinde lucrări pentru strada Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente – Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu. Obiectivul general al proiectului este creșterea calității spațiului public, o componentă cheie pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă.
Cine va continua proiectul?
Conform informațiilor primăriei, noul proiectant este firma clujeană S.C. MADEBY SRL S.R.L. Valoarea contractului este de 80.000 lei, adică puțin peste 16.000 euro, fonduri comunitare. Firma a primit locul II în cadrul concursului pentru realizarea intrărilor din oraș din 2015. Unul dintre arhitecții firmei, Nicu Ștefănuți, a fost implicat în proiectul celui mai reușit parking public din oraș, cel din Mănăștur, de pe strada Mogoșoaia.
„Menționăm faptul că lucrările sunt in grafic, conform contractului, urmând a fi finalizate pana la sfârșitul lunii octombrie. Contractul de execuție pentru acest proiect a fost prelungit conform prevederilor legale determinate de condiții obiective prevăzute de lege”, au transmis reprezentanții municipalității.
„Cer proiectantului din cadrul acestui concurs de soluții (ca de altfel tuturor proiectanților câștigători ai concursurilor de soluții cu privire la spații publice) precum și Comisiei de Monumente să respecte simbolistica, tradiția și valoarea istorică a monumentelor de for public din Cluj-Napoca, indiferent de semnificația lor culturală, etnică, religioasă sau politică”, a declarat Emil Boc, într-o postare pe Facebook.
VEZI ȘI:
Emil Boc: Arborii de pe strada Universității vor fi păstrați
Dezbatere între Emil Boc și clujeni – arborii umbroși, schimbați pentru copăcei și terase
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: