222 de milioane de lei, finanțări guvernamentale pentru Cluj – Cele mai importante proiecte ale ministrului Attila Cseke

0

Ministerul Dezvoltării va finanța opt proiecte importante în valoare totală de 222 de milioane de lei în județul Cluj. Anunțul a fost făcut de ministrul UDMR, Attila Cseke, care a organizat o conferință de presă în Cluj-Napoca.

Cel mai important proiect, în valoare de 128 de milioane de lei, este noul sediu al Academiei de Muzică Gheorghe Dima. Astfel, cea mai mare sală universitară de concerte din România va fi construită în Cluj. Ea va fi amplasată în noul campus al Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” și va avea 1.000 de locuri. Noul campus este construit în zona Șapca Verde și presupune reconversia unei clădiri care ar fi trebuit să fie spital. Lucrările pentru edificarea noului campus ar urma să fie finalizate în doi ani, a declarat ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, care a vizitat șantierul.

Ca urmare a acestei investiții, Academia de Muzică din Cluj va avea, în sfârșit un sediu. Ea era singura universitate de stat din România fără sediu. În prezent, Academia de Muzică funcționează în fosta clădire a Academiei Teologice Greco-Catolice, ridicată în perioada interbelică de cardinalul Iuliu Hossu.

Cel de-al doilea proiect important este reprezentat de cea mai nouă sală polivalentă din Transilvania, care este construită la Turda. Sala va putea găzdui și competiții internaționale, în contextul în care în Turda activează una dintre cele mai bune echipe românești de handbal masculin. Până acum, AHC Potaissa Turda juca acasă în cupele europene în Cluj-Napoca, dar, în curând, va putea juca chiar în orașul de pe valea Arieșului, spune ministrul Dezvoltării Regionale, Attila Cseke, care a vizitat șantierul sălii polivalente.

Noua sală polivalentă ar urma să fie gata la începutul anului 2023. Deja, la două luni de la deschiderea șantierului, 20 la sută din lucrări au fost finalizate.

Un alt proiect este ridicarea noii crește de pe strada Meziad. În proporție de 40 la sută, lucrările au fost realizate pe socoteala Primăriei Cluj-Napoca. Ministerul Dezvoltării va finanța de acum înainte acest proiect. Valoarea finanțării guvernamentale etse de 6,2 milioane de lei. Pe listă se mai află, de exemplu, grădinița din Gilău.

Există și proiecte deja finalizate. De exemplu,Unul dintre cele mai vechi și mai frumoase monumente ecleziastice din județul Cluj a fost restaurat cu ajutorul fondurilor europene. Este vorba de Biserica Reformată din Turda Veche. Acest monument va deveni un punct de atracție pentru turiști, spune ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, care a vizitat lăcașul de cult.

Lucrările de restaurare au durat patru ani și au costat 8,4 milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor provine din fonduri europene. Biserica se află chiar în centrul vechi al orașului, în apropierea Palatului Princiar, azi Muzeul de Istorie din Turda.

De asemenea, există și planuri de viitor. Cea mai frumoasă casă renascentistă din Cluj ar putea fi restaurată cu ajutorul fondurilor guvernamentale. Este vorba de Casa Matia, edificiul în care s-a născut Regele Matia Corvin.

Declarațiile referitoare la restaurarea Casei Matia au fost făcute la Cluj-Napoca de către ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke. Acesta a avut o întrevedere cu rectorul și prorectorul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca pentru a analiza posibilitatea de finanțare, pentru că universitatea este proprietarul actual al clădirii.

Clădirea monument istoric de pe strada Matei Corvin, din zona pietonală adiacentă Pieței Muzeului, datează din evul mediu, nu a fost restaurată integral din anii 1940-1950. Ea a suferit doar intervenții punctuale pentru a asigura buna desfășurare a activității didactice. Monumentul are o importanță istorică și turistică, este vizitat de zeci de mii de turiști anual, dar interiorul acestuia nu poate fi vizitat.

Ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, spune că edificiul necesită o restaurare completă, apoi să fie consolidat din punct de vedere structural, trebuie schimbate instalațiile, amenajată clădirea și curtea interioară a acesteia, restaurată fațada clădirii, tâmplăria și vitrajele.

”După restaurare, clădirea ar putea fi deschisă publicului, dar ar fi utilă și din punct de vedere didactic. Este o valoare și un simbol al orașului și al întregii regiuni, și va putea găzdui, în continuare, Universitatea de Artă și Design”, a mai spus Attila Cseke.

Imagine: Rudi Vakar

banner