30 decembrie 1947, un moment decisiv în comunizarea României

0

În 30 decembrie 1947, comuniștii au făcut un pas important spre sovietizarea României. Petru Groza și Gheorghe Gheorghiu-Dej l-au șantajat pe Regele Mihai I să semneze un act lovit de nulitate absolută: o așa-zisă declarație de abdicare.

Regele se afla sub amenințarea armelor ostașilor sovietici care înconjurau Palatul Elisabeta și sub șantajul uciderii a 1.000 de studenți arestați în noiembrie 1946. Șantajul de acest fel, la fel ca și amenințarea sunt și erau cauze de nulitate absolută a oricărui document. Mai mult, conform Constituției aflate în vigoare în 1947, după abdicarea Regelui, ar fi trebuit să fie instituit un Consiliu de Regență, dacă abdicarea ar fi fost validă.

Însă nici această procedură nu a fost respectată. În schimb, comuniștii au umplut sala de ședințe a Parlamentului, ales el însuși prin fraudă electorală în noiembrie 1946, cu muncitori care nu aveau nici un fel de legitimitate politică. Cu această gloată strânsă în Parlament, comuniștii au proclamat o republică ilegitimă, care subzistă și azi.

Cum anume a fost posibil un asemenea curs al evenimentelor, aflăm de la istoricul Cristian Manolachi, prezent în emisiunea România Via Cluj, realizată de Claudiu Pădurean.


banner