A început criza pe piața imobiliară clujeană? Ce spune Ionuț Coman de la OptGroup&Proiectura

0

Un vânt tot mai rece suflă pe piața imobiliară clujeană. Crivățul a început să bată dinspre stepele rusești în 24 februarie 2022, când a început invazia rusească în Ucraina. 

Temerile generate de război au dus la înghețarea pieței imobiliare clujene timp de câteva săptămâni. Erau acele zile în care cei mai ”curajoși” se înghesuiau să își facă pașapoarte. Apoi, primăvara și vara anului 2022 au adus evoluții sub așteptări pe piața imobiliară din capitala Transilvaniei.

Un studiu realizat de Colliers și publicat de ClujInsider.ro, bazat pe datele oficiale ale Institutului Național de Statistică, arată că numărul tranzacțiilor imobiliare din Cluj a scăzut în 2022 cu 18 la sută față de 2021. De asemenea, suprafața pentru care dezvoltatorii au cerut autorizații de construire a scăzut cu 6 la sută în 2022 față de 2021. În total, autoritățile au autorizat construirea a doar 570.000 de metri pătrați anul trecut.

Nu toată această suprafață va fi livrată pe piață foarte curând, pentru că și prețurile materialelor de construcție au fluctuat într-o manieră total imprevizibilă în 2022, spune antreprenorul Ionuț Coman, CEO al OptGroup și Proiectura. Cu toate acestea, Clujul rămâne cel mai scump oraș din România, cu prețuri medii care se apropie de 2.500 de euro pentru un metru pătrat construit.

Piața imobiliară din Cluj este afectată și de conservatorismul autorităților în privința marilor proiecte de dezvoltare a orașului. În tot acest timp, tot mai mulți clujeni preferă să stea în chirie în loc să își cumpere o locuință, pentru că prețurile proprietăților imobiliare au crescut mult mai repede decât salariile. De asemenea, dobânzile bancare tot mai mare au scăzut apetitul clujenilor pentru credite.

Piața este influențată și de războiul din Ucraina, precum și de cutremurele din Turcia.

Însă, în timp ce mulți analiști vorbesc despre o criză pe piața imobiliară, totuși, este bine să păstrăm un optimism moderat, spune Ionuț Coman, prezent în emisiunea Business Cafe.