Vizita istorică a Papei Francisc la Blaj – 7 motive care o fac un eveniment unic

1

Peste 100.000 de pelerini s-au strâns pe Câmpul Libertății din Blaj pentru a lua parte la vizita istorică a Papei Francisc. Iată 7 motive pentru care este un eveniment unic:

  1. Este pentru prima oară când un episcop al Romei vizitează Mica Romă.
  2. Este prima ceremonie de beatificare oficiată vreodată de un Papă în România.
  3. Este pentru prima dată când greco-catolici români sunt ridicați la cinstea altarelor și sunt proclamați sfinți.
  4. Este prima liturghie în rit bizantin oficiată de Papa Francisc în România.
  5. Azi la Blaj s-a strâns cel mai mare număr de oameni din 1848 încoace; la Adunarea Națională de la Blaj din septembrie 1848 au luat parte 60.000 de oameni.
  6. La Blaj se întâlnesc cele trei rituri catolice din România: bizantin, latin și armenesc.
  7. Pe Câmpul Libertății s-au adunat ultimii preoți mărturisitori ai credinței în temnițele comuniste.

Și iată și niște amănunte inedite:

_Este pentru prima dată când un Papă este întâmpinat în România de un Arhiepiscop Major Greco-Catolic, Preafericitul Cardinal Lucian Mureșan. Biserica Greco-Catolică din România a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie Majoră de Papa Benedict al XVI-lea.

_Pe Câmpul Libertății concelebrează cu Papa Francisc un preot de 100 de ani. Este vorba de părintele Ioan Bota din Florești, prelat papal, care își va serba centenarul în ianuarie 2020.

_Cea mai numeroasă delegație este cea a Parohiei Andrei Mureșanu din Cluj, de unde au venit peste 500 de pelerini, cu trenul.

_Preotul paroh din Andrei Mureșanu, Mircea Marțian, este născut chiar azi și își serbează ziua de naștere împreună cu Papa Francisc.

_La Blaj au venit și membri ai Familiei Regale a României, mai exact Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu al României. De asemenea, sunt prezenți și membri ai aristocrației europene, precum ducele Fabrizio Mechi.


banner