A murit Regina Elisabeta a II-a – Află ce simboluri regale se schimbă

0

De la o nouă figură pe timbrele şi monede, până la schimbarea versurilor imnului naţional, Marea Britanie va cunoaşte schimbări după moartea reginei Elisabeta a II-a şi ascensiunea la tron a fiului său, prinţul Charles. Iată doar câteva dintre lucrurile care vor trebui să se schimbe după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

Imnul Naţional
Versurile imnului naţional al Marii Britanii, care în forma sa actuală datează din secolul XVIII, se vor schimba din “God Save the Queen” în “God Save the King”. Conform site-ului familiei regale, imnul a devenit proeminent în istoria britanică în contextul sentimentului patriotic fervent de după victoria din 1745 a prinţului Charles Edward Stuart împotriva armatei regelui George al II-lea în Scoţia, şi a fost cântat în teatrele londoneze.

Monede şi timbre
Monedele ce vor fi bătute de acum înainte, precum şi bancnotele tipărite, vor reprezenta capul regelui, aşa cum imaginea monarhului este reprezentată pe banii britanici. Vechile monede şi bancnote vor rămâne în circulaţie până vor fi treptat înlocuite, de-a lungul timpului.

Însă, pentru că monarhia a fost restaurată după ce Anglia a fost timp de 10 ani republică, în vremea lui Oliver Cromwell, în anii 1660 a devenit o tradiţie ca reprezentarea chipului monarhului să fie făcută în direcţia opusă faţă de predecesorul său. Astfel, cum chipul reginei Elisabeta a II-a este îndreptat spre dreapta, chipul lui Charles va trebui să fie orientat spre stânga.

De-a lungul domniei îndelungate a reginei Elisabeta a II-a au fost folosite cinci portrete diferite ale acesteia pentru a fi reprezentate pe bani. În mod similar, timbrele poştale vor fi schimbate pentru a reprezenta portretul noului rege.

Cifrul regal
Cifrul regal, monograma folosită de monarhi care în prezent este inscripţia reginei “EIIR” dedesubtul unei reprezentări a Coroanei Sfântului Edward, va fi de asemenea schimbată. Acest cifru este reprodus pretutindeni în Marea Britanie şi este prezent pe aproape orice, de la căsuţele poştale până la uniformele poliţiei. Conform tradiţiei, atât cifrul cât şi blazonul regal se vor schimba odată cu urcarea pe tron a unui nou rege.

Însă, noul cifru regal va apărea doar pe noile cutii poştale şi astfel însemnele Reginei vor rămâne pe mii de cutii poştale de pe cuprinsul Marii Britanii. La fel cum sunt numeroase cutii poştale care păstrează încă însemnele monarhilor dinaintea reginei Elisabeta a II-a.

O bizarerie a acestui sistem este că nu toate cutiile poştale ridicate în cursul domniei Elisabetei a II-a au şi inscripţia “EIIR”, pentru că străbuna reginei, Elisabeta I, nu a fost şi regină a Scoţiei şi coroanele Scoţiei şi Angliei nu au fost unite decât după moartea ei, în 1603. În consecinţă, unii scoţieni nu au acceptat ca regina să fie denumită “a II-a”, pentru că Elisabeta I nu a fost şi regina lor. Şi astfel, la începuturile domniei sale, unele cutii poştale din Scoţia au fost vandalizate, iar una dintre ele chiar a explodat, iar rezultatul a fost că foarte multe dintre cutiile poştale scoţiene au alte înscrisuri decât cifrul Elisabetei a II-a.

Rugăciuni
Regina a fost „apărătoarea credinţei şi guvernatorul suprem” al Bisericii Angliei, iar în Cartea de rugăciuni comune, care datează din 1662, există rugăciuni adresate ei.  Se aşteaptă ca acestea să fie modificate pentru a deveni rugăciuni pentru noul monarh.

Schimbări legale
Avocaţii seniori vor putea deveni de acum înainte membri ai Consiliului Regelui şi nu ai Consiliului Reginei, la fel cum şi alte titluri legale ce conţin cuvântul “regină” vor trece la folosirea cuvântului “rege”.

banner