Acrobații, jonglerii cu foc și concursuri – primul festival de circ contemporan, la Cluj-Napoca

0

Asociația Circus Fairies organizează, în perioada 29-31 iulie, primul festival de circ contemporan din România, dedicat publicului de toate vârstele. Pe lângă experiența de spectatori, participanții la Cluj Circus Days 2022 pot învăța diferite tehnici de jonglerie, în spațiul amenajat în incinta camping-ului Colina.

Invitați la Via Cluj Tv, în emisiunea România Via Cluj, fondatorul asociației, Ana Leoca, și responsabilul de comunicare și PR al festivalului, Lucian Conțiu, au vorbit despre experiența circului contemporan și despre surprizele care îi așteaptă pe participanții la festivalul din Cluj-Napoca.

“Este vorba de tehnica din circul tradițional, dar combinată cu alte arte și pusă într-o poveste. Un spectacol de circ contemporan poate să aibă muzică live, poate să aibă arte vizuale, ceea ce în circul tradițional era mai mult o prezentare a fiecărui act în sine, fără o poveste care să le lege. […] Circul contemporan se adresează publicului de toate vârstele, nu mai este doar pentru copii, vrem să vină și adulți, tineri. De asemenea, dorim să adunăm cât mai multe persoane din țară, care practică arta circului, să vină la Cluj, să ne cunoaștem și să formăm o comunitate închegată”, a explicat Ana Leoca.

Educație prin circ – proiect pentru copiii din medii defavorizate

Pe lângă latura de divertisment a unui spectacol de circ, acesta poate fi un bun instrument educațional. Reprezentanții asociației Circus Fairies își propun să ofere copiilor din medii defavorizate posibilitatea de a învăța diferite aptitudini sociale prin intermediul activităților artistice.

“Atunci când practici arte, în general, și circ contemporan, în mod special, efectiv ți se liniștește mintea. Corpul se relaxează și ajungi să te bucuri de activitatea pe care o desfășori. […] Pe copiii din medii defavorizate îi aducem împreună. Vor fi copii din mediul rural, de etnie romă și copii ucraineni. Vom avea ateliere și jocuri care îi vor aduce împreună. Le dau încredere în ei, îi face să își depășească limitele și oferă foarte multe beneficii”, a precizat Lucian Conțiu.

În cea de-a doua zi de festival, sâmbătă, 30 iulie, va avea loc, în centrul Clujului, o paradă stradală, unde cei interesați pot vedea mici spectacole de jonglerie. Ulterior, organizatorii îi așteaptă pe cei interesați în camping-ul Colina, de pe Drumul Sfântului Ioan, pentru a încerca tehnicile de jonglerie și pentru a asista la alte momente spectaculoase de acrobație.

VEZI ȘI:

Cum este atmosfera în primele zile de Electric Castle 2022?

Care sunt așteptările publicului de la filmele TIFF 2022 – vezi impresiile de după vizionare

A început Sports Festival 2022 – ce surprize îi așteaptă pe participanți?

banner