Situația la zi: Cât de tare a afectat pandemia economia Clujului – Surprizele demonstrate de un studiu al FSEGA

0

Pandemia de coronavirus a afectat economia Clujului, mai ales în perioada stării de urgență din 2020. Însă economia locală a demonstrat o capacitate surprinzătoare de refacere, arată datele oficiale colectate de specialiștii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Sinteza este bazată pe datele oficiale și este disponibilă gratuit pe site-ul econ.ubbcluj.ro/coronavirus.

Potrivit decanului Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Răzvan V. Mustață, la aproape 400 de zile de la înregistrarea primului caz de coronavirus în România, cifrele sunt mai bune decât am fi putut spera în urmă cu un an. Datele oficiale interpretate de specialiștii Universității Babeș-Bolyai arată că, în acest an, Produsul Intern Brut al României va crește cu 5,2 la sută. Deficitul bugetar va fi mai mic decât cel din 2020, însă rămâne unul mare: 7,2 la sută, cu perspectiva reducerii anul viitor.

Datele oficiale mai arată că numărul angajaților din România a scăzut cu 1,1 la sută, ca urmare a măsurile luate de Guvern pentru sprijinirea companiilor private. În consecință, rata șomajului din România este de doar 5,6 la sută.

Cum poate fi relansată mai rapid economia României, aflați de la decanul Răzvan V. Mustață, prezent în emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.


banner