Administrator pentru Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla – Cine ar putea fi succesorul PS Florentin

0

Cardinalul Lucian Mureșan a numit, zilele trecute, un administrator al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Sarcina de a conduce cu titlu interimar eparhia i-a revenit vicarului general de până acum, pr. Marius Cerghizan. Este unul dintre cei inteligenți și capabili preoți greco-catolici, care a probat un caracter puternic și drept. Numirea sa ca administrator este, bineînțeles, cu titlu interimar. Acum, Sinodul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, va avea greaua misiune de a alege un succesor potrivit pentru PS Florentin Crihălmeanu. Misiunea este cu atât mai grea cu cât nimeni nu se gândea la o astfel de eventualitate. Numele viitorului episcop clujean va fi stabilit de membrii Sinodului după consultări normale și firești cu Vaticanul.

Există două variante principale pe care trebuie să le analizeze membrii Sinodului Bisericii Greco-Catolice: cea a continuității și cea a schimbării.

Soluții pentru continuitate

Dacă ierarhii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, vor prefera să mizeze pe soluția continuității, pentru ca Eparhia de Cluj-Gherla să evolueze pe coordonatele trasate deja de PS Florentin Crihălmeanu, se conturează două nume care ar putea deveni succesorii regretatului episcop clujean.

Primul nume este cel al PS Călin Ioan Bot. De mai puțin de un an, el este episcop auxiliar la Lugoj. Înainte, el a fost vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla. PS Călin Ioan Bot este un om inteligent, decent și respectat de clerul eparhiei clujene. Are avantajul de a cunoaște fiecare parohie din cadrul eparhiei și, de asemenea, a fost implicat în organizarea curiei eparhiale. Există însă și argumente împotriva transferului său la Cluj. Iar aceste argumente derivă, paradoxal, tocmai din calitățile sale. PS Călin Ioan Bot este iubit și respectat și de clerul Eparhiei de Lugoj. Au fost făcute planuri mari legate de viitorul său în cadrul eparhiei bănățene, în contextul în care episcopul eparhial, PS Alexandru Mesian, împlinește 84 de ani și se pregătește mai degrabă de o retragere binemeritată după o perioadă intensă și solicitantă de păstorire.

Cel de-al doilea nume este cel al actualului administrator, pr. Dumitru Marius Cerghizan. El este un om integru și apreciat, care are toate calitățile necesare pentru a-și asuma un destin de ierarh. O discuție ar fi doar faptul că este de mai puțin de un an vicar general și că ar fi, poate, potrivit să mai acumuleze experiență în administrarea unei eparhii. Însă un astfel de argument ar fi anihilat chiar de exemplul PS Florentin Crihălmeanu, care, atunci când a fost hirotonit episcop, în 1997, era cel mai tânăr episcop catolic din lume și avea o vârstă mai mică decât cea pe care o are azi pr. Marius Cerghizan.

Soluții pentru schimbare

Dacă membrii Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma vor decide să mizeze pe schimbarea stilului de conducere a eparhiei clujene, există mai multe variante. Pentru eparhia clujeană este una dintre cele mai complexe și mai importante, pare puțin probabilă hirotonirea unui preot dintr-o altă eparhie și instalarea sa ca episcop la Cluj. În condiții normale, s-a conturat un parcurs profesional pentru tinerii preoți care sunt priviți drept potențiali candidați pentru funcția de episcop. Ei primesc conducerea Misiunii Catolice din Paris, apoi conducerea Colegiului Pio Romeno din Roma. Dacă acești preoți confirmă toate așteptările în cele două funcții, sunt luați în calcul pentru o funcție episcopală, Ierarhi cu certe calități, precum PS Mihai Frățilă ori PS Claudiu Lucian Pop au străbătut integral acest parcurs, în timp ce PS Cristian Dumitru Crișan l-a străbătut parțial. Există, bineînțeles, și exemplul PS Călin Ioan Bot, care și-a făcut ucenicia în postul de vicar general al Cluj, fără să dețină funcții în conducerea celor două structuri greco-catolice din Paris ori Roma. PS Cristian Dumitru Crișan a părăsit doar de câteva luni postul de rector al Misiunii Catolice Române Unite din Paris pentru a deveni episcop auxiliar la Blaj, astfel că parcursul menționat la Cluj nu va putea fi respectat în desemnarea unui nou episcop clujean.

Astfel că, cel mai probabil, vom asista la transferul unui episcop la Cluj. Cred că numele cardinalului Lucian Mureșan este exclus, din motive evidente, din acest proces. Preafericirea Sa este conducătorul întregii Biserici Române Unite cu Roma, este arhiepiscop major, cardinal și arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș, deci ocupă poziții superioare celei de episcop eparhial. Mai mult, există și argumentul vârstei. Tot din motive care țin de vârstă cred că este exclus transferul PS Alexandru Mesian, episcopul de Lugoj. Nu cred că este probabil transferul PS Virgil Bercea, episcopul de Oradea, la Cluj. Cred că foarte mulți greco-catolici îl privesc pe inteligentul, generosul și nobilul episcop de Oradea drept cel mai firesc candidat pentru poziția de arhiepiscop major, atunci când cardinalul Lucian Mureșan va decide să se retragă din funcțiile administrative. De asemenea, nu cred că este probabil transferul PS John Michael Botean, conducătorul eparhiei române unite din Statele Unite ale Americii, care ar schimba nu doar eparhia, ci și continentul.

Astfel că pe lista posibililor succesori ai PS Florentin Crihălmeanu rămân patru nume: doi episcopi eparhiali și doi episcopi care nu au în prezent responsabilitatea administrării unei eparhii.

PS Vasile Bizău și PS Mihai Frățilă conduc eparhiile de Maramureș, respectiv de București. Probabilitatea transferului oricăruia dintre ei la Cluj este foarte mică. Cei doi episcopi se potrivesc foarte bine în eparhiile lor, care cunosc perioade de dezvoltare organică. De aceea, cel mai probabil, nimeni nu va perturba lucrurile în cele două eparhii. În plus, PS Mihai Frățilă este un reprezentant excelent al Bisericii Române Unite cu Roma în capitala României, iar PS Vasile Bizău a trecut deja printr-un transfer, cel din postul de episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore din Blaj în Baia Mare.

Rămân numele celor doi episcopi care nu au responsabilitatea administrării directe a unei eparhii. PS Cristian Dumitru Crișan este doar de câteva luni episcop auxiliar în cadrul Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Este un episcop tânăr, dinamic și cult, însă se află în etapa acumulării experienței practice. Pare puțin probabil un transfer al său la Cluj, pentru că abia a început să se obișnuiască cu funcționarea arhieparhiei din sudul Transilvaniei.

În aceste condiții, o variantă cu mari șanse de concretizare pare să fie transferul la Cluj al actualului episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore, PS Claudiu Lucian Pop. Este un om integru și bine educat, care a probat calități certe de lider. În anii de când a preluat administrarea Curiei Arhiepiscopale Majore, a dovedit cinste și inteligență. În aceste condiții, trecerea sa la conducerea unei eparhii atât de importante precum cea din Cluj ar fi un pas firesc.

Desigur că un asemenea pas ar vacanta postul de episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore, ceea ce ar crea o nouă dilemă: va prelua PS Cristian Dumitru Crișan responsabilitatea de episcop al Curiei, iar în locul său va fi hirotonit un nou episcop auxiliar pentru Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș ori va fi hirotonit un nou episcop al Curiei?

Deocamdată, este mult prea devreme pentru a căuta un asemenea răspuns.

Concluzia acestei analize este că, din fericire, Sinodul Bisericii Române Unite cu Roma are mai multe variante foarte bune pentru a desemna un succesor pentru PS Florentin Crihălmeanu. Mai mult, chiar și în afara numelor deja pomenite în acest articol, în cadrul Bisericii, există preoți celibatari care au calitățile necesare pentru a-și asuma povara și responsabilitatea unei hirotoniri episcopale. Lista acestor preoți este prea lungă pentru spațiul unui articol de presă, de aceea, aș menționa un singur nume: cel al părintelui Iosif Furtună, care este și călugăr, membru al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare.

Și mai există o concluzie, în subsidiar: încă din anii comunismului, conducătorii de atunci ai Bisericii Române Unite cu Roma au adoptat o strategie înțeleaptă de formare a unor viitori lideri. Această strategie își arată arată acum roadele, când există atât de multe nume ale unor oameni de valoare care pot prelua conducerea eparhiei clujene.

banner