Aeroportul Cluj va monta două corturi, la terminalele sosiri și plecări, pentru a respecta distanțarea socială INVITAT la Via Cluj TV, DAVID CICEO

0

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj va monta două corturi, la terminalele sosiri și plecări, pentru a putea aplica normele de distanțare socială atunci când vor exista mai multe zboruri simultan, a declarat la Via Cluj TV directorul general David Ciceo. Pandemia a afectat drastic veniturile companiilor aeriene, care cer aeroportului facilități și tarife mai mici. O cerere aproape imposibilă, având în vedere faptul că doar în perioada 1-15 iunie, spre exemplu, traficul pe aeroport a scăzut cu 98% față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Având în vedere măsurile de distanțare fizică în terminal, în absolut toate zonele, scade capacitatea trerminalului. Pentru a contracara acest lucru, noi am închiriat un cort,
iar altul l-am cumpărat. La sosiri deja este montat. Extindem astfel zonele de regrupare pentru a putea primi 2-3 zboruri deodată”, a spus David Ciceo.

Astfel de probleme, de scădere a capacității la terminale, există în toate aeroporturile europene. În momentul în care vor fi reluate toate zborurile, directorul aeroportului clujean se așteaptă la cozi. Din acest motiv, pasagerii sunt rugați să vină cu 3 ore înainte de zbor iar în terminal vor avea acces exclusiv cei care călătoresc.

Datorită măsurilor dure aplicate după apariția pandemiei, Aeroportul Cluj nu este în incapacitate de plată.

“Noi avem o situație financiară stabilă pentru că am luat măsuri foarte repede, încă din luna martie. S-a redus programul de lucru, s-au prioritazat investițiile, s-au anulat contracte pentru a salva bani, de exemplu contractul cu paza, am recalificat 40 de angajați ai noștri și au preluat paza, din 310 angajați, 275 au fost în șomaj tehnic, nu în același timp, dar în lunile aprilie și mai am avut peste 160 în șomaj tehnic permanent.

În rest, toți lucrăm 4 zile din 5 cu reducerea corespunzătoare a salariilor. Cei care vin la muncă au venit benevol vineri, sâmbătă și duminică. Avem un colectiv extraordinar, aeroportul nu s-a oprit deloc, printr-un efort deosebit. Acești angajați, și în ceea ce privește zborurile, cu muncitori sau alte zboruri, au fost în prima linie și cu pericolul legat de coronavirus”, a explicat David Ciceo.

Reperele de trafic de 3 milioane de pasageri vor putea fi atinse din nou doar peste aproximativ 3 ani, speră directorul aeroportului.

„Se va relua traficul mai greu decât ne-am aștepta. Ne așteptăm să încheiem anul cu 800 000 de pasageri. Anul trecut am avut 2,9 milioane”,a afirmat David Ciceo.

În ceea ce privește investițiile, Aeroportul clujean le face doar pe cele urgente și finanțate substanțial din fonduri europene : proiectul noii căi de rulare sau proiectele pe securitate.

banner