Afecțiunile neurologice la copii. Sunt ele tratabile?

0

Suferința neurologică poate fi depistată încă de la naștere. Dacă un copil ia notă mică la naștere (scorul Apgar), a avut parte de o naștere traumatizantă sau dacă a avut chiar criză epileptică la naștere, ar trebui să fie consultat de un medic specialist neurolog.

Unele afecțiuni se pot depista intrauterin, în timpul monitorizării sarcinii făcute de obstetirican, prin ecografii și chiar RMN. Pot fi depistate malformații de sistem nervos central sau malformații ale măduvei spinării.

Există și cazuri în care sarcina și nașterea au decurs normal, însă, la vârsta de trei-patru luni copiii încep să prezinte anumite simptome care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți.

De exemplu, dacă nou-născutul este foate somnolent și trebuie trezit ca să fie alimentat, nu se mișcă, nu are activitate sau, dimpotrivă, este extrem de agitat ar trebui să ridice semne de întrebare părinților. Dacă până la trei luni un sugar nu are controlul capului, acesta este, din nou, un semn de afecțiune neurologică.

Care sunt terapiile în cazul afecțiunilor neurologice la copii și dacă acestea sunt eficiente aflați de la doamna doctor Mihaela Vințan, medic neurolog pediatru, invitată în emisiunea Doctor online de la Via Cluj TV.


banner