Află câți șomeri se află în Cluj-Napoca – Ocupă locul 4 dintre județele cu cel mai mic procentaj

0

Datele Recensământului Populației din 2022 arată că județul Cluj are 8.702 șomeri și se situează pe locul patru la nivel național între județele cu cel mai mic număr. Populația activă a județului Cluj este de 321.982 persoane, fiind compusă din 313.280 persoane ocupate și din 8.702 șomeri. 

Din totalul populației rezidente, 18,8% sunt elevi/studenți, 22,4% pensionari, 3,1% persoane casnice și 8,3% sunt persoane întreținute sau cu altă situație economică.

 

Din punctul de vedere al ponderii populației ocupate în populaţia rezidentă a județului, judeţul Cluj se situează pe locul 3 în clasamentul descrescător al județelor, după Ilfov și București. Din punctul de vedere al ponderii populației șomere în populaţia rezidentă a județului, judeţul Cluj se situează pe locul 4 în clasamentul crescător al județelor (București, Ilfov, Timiș).

Populația șomeră – situația la nivel național

Populaţia activă este de 8,185 milioane de persoane, fiind compusă din 7,689 milioane de persoane ocupate şi din 495.800 şomeri. Populaţia inactivă cuprinde 10,868 milioane de persoane din care pensionarii şi beneficiarii de ajutor social reprezintă două cincimi (39,5%), iar elevii şi studenţii aproape o treime (32,0%).

Cel mai mare grad de ocupare îl are populaţia din judeţul Ilfov şi din municipiul Bucureşti unde lucrează mai mult de jumătate dintre locuitori: 52,2%, respectiv 50,8%. Cel mai mic grad de ocupare unde mai puţin de o treime dintre locuitori lucrează, se regăseşte în judeţele Vrancea (31,6%) şi Mehedinţi (32,9%).

Cea mai mică pondere a populaţiei şomere revine municipiului Bucureşti (1,1%), iar alte trei judeţe înregistrează valoarea scăzută imediată, de 1,3%: Cluj, Timiş şi Ilfov. În schimb, în judeţul Vaslui se înregistrează cea mai mare pondere a populaţiei şomere, de 5,1% din populaţia rezidentă a judeţului.

Referitor la populaţia inactivă din punct de vedere economic, ponderea cea mai mare a populaţiei casnice se întâlneşte în judeţul Suceava (9,9%), iar cea mai mică în municipiul Bucureşti (numai 1,6%). Pensionarii sunt cel mai puţin numeroşi în judeţul Ilfov (unde reprezintă 15,0%), iar în judeţul Hunedoara ponderea acestora se dublează (29,6%).

VEZI ȘI:

UBB are incubator de afaceri pentru studenți

Nu pierde nimic: Urmărește Via Cluj TV și pe Google News!