Află de ce să vezi documentarul Regele Mihai: Drumul către casă, de la producătorul John Florescu – INTERVIU EXCLUSIV

0

Află mai multe despre culisele documentarului Regele Mihai: Drumul către casă, de la producătorul executiv al filmului, John Florescu, care a acceptat să acorde un interviu în exclusivitate Via Cluj TV. Filmul poate fi văzut luni, 31 octombrie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj. Proiecția face parte din Turneul Național de Educație Istorică 2022-2023.

”Regele Mihai: Drumul către casă” are la bază interviul luat de John Florescu în 2003 în Palatul Elisabeta, Regelui Mihai după care s-a produs și Războiul Regelui. A fost cel mai lung interviu acordat vreodată de Regele Mihai, o înregistrare lungă de opt ore.

Aceasta este povestea dramatică a ultimului rege al României, Regele Mihai. Un rege care l-a sfidat pe Hitler într-un moment de cotitură al celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a fi apoi detronat și exilat din patria sa de către comuniștii impuși de Stalin.

Timp de cincizeci de ani a fost un rege fără țară. Prins între marii protagoniști ai Războiului Rece, a fost abordat de către CIA care a încercat să îl atragă în operațiile secrete anti-comuniste din România și a fost spionat constant de agenții temutei Securități.

Frustrat și singur, a urmărit din exil cum Nicolae Ceaușescu distrugea țara pe care o iubea –și a sperat că va veni o zi în care se va putea întoarce acasă la poporul său.

Pornind de la un interviu inedit cu Regele, și folosind un interviu exclusiv cu Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, analize ale istoricilor, precum și mărturii ale membrilor familiei regale și ale consilierilor apropiați, ”Regele Mihai: Drumul către casă” ne dezvăluie o poveste despre curaj, tenacitate și despre triumful speranței. O lecție de istorie absolut necesară. John Florescu povestește, în interviul acordat Via Cluj TV cum a luat acest interviu răposatului Prinț Philip și care au fost impresiile lui în timpul înregistrărilor.

Proiecția documentarului ”Regele Mihai: Drumul către casă” are loc în 31 octombrie, la Casa de Cultură a Studenților “Dumitru Fărcaș”, de la orele 18:00 și este organizată de Academia Română filiala Cluj-Napoca și Institutul de istorie “George Barițiu” .

Proiecția face parte dintr-un turneu de educație istorică, inițiat de John Florescu și Dan Drăghicescu din 2019, care included și filmele “Războiul Regelui” și “Maria, inima României“.

banner