Ambasadorii Franței și Germaniei au celebrat la Cluj-Napoca 61 de ani de prietenie franco-germană

0

Ambasadorii Franței și Germaniei au celebrat la Cluj-Napoca 61 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysée, care a pus bazele diplomatice ale prieteniei franco-germane. Cu această ocazie, cei doi diplomați și-au exprimat, public, la Cluj, sprijinul țărilor lor pentru aderarea Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană este un organism viu, în dezvoltare, care are nevoie de pace și stabilitate pentru toți cetățenii săi. Acesta este mesajul principal transmis la Cluj, de ambasadorii Franței și Germaniei, care au celebrat 61 de ani de prietenie diplomatică. În acest context, al păcii care duce la dezvoltare, ambasadorii Franței și Germaniei au declarat că țările lor susțin candidaturile de aderare ale Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană. Ambasadorul Germaniei în România, Peer Gebauer, a declarat la Cluj că susținerea Moldovei a început cel puțin din 2022.

În ceea ce privește Ucraina, cei doi ambasadori au fost de acord că țara vecină trebuie ajutată, în continuare, pentru a putea împiedica o victorie a brutalității, după cum a spus ambasadorul Franței, Nicolas Warnery.

Mai mult, ambasadorul german în România, Peer Gebauer, a spus că crede că spirjinul acordat Ucrainei este și în sprijinul nostru.

Tratatul de cooperare franco-germană”, celebrat la Cluj de cei doi ambasadori, este cunoscut şi sub numele de Tratatul de la Elysée. El a fost semnat pe 22 ianuarie 1963, de către președintele francez Charles de Gaulle și de cancelarul federal Konrad Adenauer. Acesta reprezintă fundația strânsei prietenii franco-germane, care constituie, de asemenea, o bază importantă pentru dezvoltarea Uniunii Europene. Prin tratat, Franța și Germania recunosc importanța acestei alianțe și își reafirmă angajamentul față de o Europă unită, pașnică și prosperă.

banner