ANALIZĂ: De la protestele # REZIST la o guvernare PNL-PSD

0

Cum va funcționa un eventual Guvern PNL-PSD-UDMR? Va fi o alianță funcțională sau va avea soarta USL, proiectul politic nășit de Crin Antonescu și Victor Ponta între 2011 și 2014? Cum pot justifica liberalii o asemenea alianță după protestele # REZIST și angajamentele luate în fața alegătorilor de dreapta? Sunt principalele întrebări ale emisiunii România Via Cluj, care l-a avut ca invitat pe directorul Cluj24.ro, Florin Danciu.

La negocierile PSD-PNL, social democrații au încercat să impună o măsură mai veche, taxarea luxului, o măsură care amintește de ideea lui Victor Ponta de a taxa cu 10 la sută în plus salariile mai mari de 1000 de euro. Și atunci, ca și acum, liberalii s-au opus supraimpozitării.

Susținător al alianței cu PSD, primarul Emil Boc a promovat în schimb recent o idee de stânga: ar dori impozitarea suplimentară a celor care dețin mai multe imobile (detalii, aici).

Într-un Cluj cu o efervescență imobiliară constantă, cu proprietari care se bazează pe unul-două apartamente suplimentare pentru închiriere și majorarea în acest fel a veniturilor, ideea cu siguranță nu e deloc digerabilă.

Că imobiliarele sunt într-o dinamică accelerată o arată și ultimul raport imobiliare.ro potrivit căruia apartamentele scoase la vânzare în zona centrală și cea ultracentrală costă, în medie, 2.350 de euro pe metru pătrat util (majorare trimestriala de 4,2% și anuala de 8,4%), asta în timp ce în Timișoara prețurile pe același segment sunt cu aproape 1000 de euro mai mici.