ANUNȚ IMPORTANT: Școala începe pe 13 septembrie cu elevii în bănci! Când vor fi trimiși acasă

0

Noul an școlar începe pe 13 septembrie cu toți elevii în bănci. Toate școlile, creșele și grădinițele rămân deschise în format fizic până la atingerea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori în localitate.

E principala regulă prevăzută într-un ordin adoptat de guvern și anunțată în urmă cu puțin timp într-o conferință de presă comună de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, și de cel al Sănătății, Ioana Mihăilă.

Scenarii

Odată pragul de 6 la mie atins, școlile trec în online, încetează și activitățile remediale, însă creșele și grădinițele rămân deschise, la fel și învățământul special.

Masca acceptată e atât textilă cât și de unică folosință, cu condiția să acopere corect nasul și gura. Măștile vor fi obligatorii la interior, nu și în spațiile exterioare, cu o excepție: în timpul festivităților de deschidere a noului an școlar, în 13 septembrie.

La aparția unui caz pozitiv în clasă, la preșcolari și clasele 0-6, elevii din clasa respectivă vor continua online timp de 14 zile. Ei pot reveni din ziua a opta la clasă daca sunt testați negativ prin testarea antigen rapidă efectuată de DSP. Dacă părinții refuză testarea copiilor, aceștia rămân în online și pot reveni la clasă după ziua a 14-a.

În cazul claselor 7-12, la apariția unui caz pozitiv, copiii vaccinați sau trecuți prin boală pot continua față în față. Cei nevaccinați sau netrecuți prin boală rămân în online pentru 14 zile și testare după 8 zile.

Elevii se pot vaccina cu acordul părinților la centrul din școală, dacă acesta există, pot fi vaccinați de echipa DSP sau la cel mai apropiat centru de vaccinare.

Ordinul se referă și la alte măsuri de prevenție, cum ar fi distanțarea fizică, aerisirea spațiilor închise cu risc mare de infectare, cu ar fi sălile de sport și locurile de servire a mesei.

Există disponibilitate din partea Ministerului Educației pentru testarea profesorilor nevaccinați, dacă va exista bază legală pentru acest lucru.

Ministerul Sănătății a inițiat o OUG prin sute de mii de măști aflate la autoritățile locale vor putea fi puse la dispoziția școlilor. În rezerva de stat sunt acum alte 13 milioane de măști.

În ceea ce privește universitățile, fiecare dintre acestea va funcționa după propriile reguli (educație-cazare).

Ne așteptăm ca transmiterea la copii să fie una destul de crescută

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că “față de celelalte valuri pandemice, rata de creștere datorită cotagiozității crescute a tulpinii Delta este mai mare.

“Ne așteptăm ca numărul de infectări să crească mai repede”

Nu putem anticipa o dată exactă la care incidența de 6 la mie va fi depășită (…). La acele incidențe ne așteptăm ca transmiterea la copii să fie una destul de crescută și față de celelalte valuri infecția la copii este uneori simptomatică și uneori cu evoluție severă”, a spus Ioana Mihăile.

Există în acest moment peste 70 de copii internați cu COVID 19 la nivel național. “Unii au forme severe și sunt ventilați, un număr mai mic, alții cu forme moderate și cu forme ușoare. Fiecare copil de pe ATI cu forme severe și moderate provine din familii nevaccinate”, a mai spus ministrul Sănătății, ca o pledoarie pentru vaccinare.