Arhitectul Eugen Pănescu critică proiectul unui nou cartier în zona Hoia: “Depinde de Cluj ca o căpușă”

0

Arhitectul clujean Eugen Pănescu a criticat în termeni duri la Via Cluj TV proiectul care prevede edificarea unui nou cartier de blocuri la liziera pădurii Hoia, pe teritoriul administrativ al comunei Florești: “Tipul acesta de ocupare a unui teritoriu neechipat cu nimic, care depinde de Cluj ca o căpușă, care nu are niciun fel de viață proprie, este doar speculativ”.

“Pot să explic de ce acest tip de dezvoltare e foarte greșită, de ce administrația locală care permite astfel de lucruri se pune într-o poziție foarte fragilă și suspectă în a aproba astfel de proiecte și de ce colegii care semnează asemenea documentații care, în acest caz, este un caz mai special pentru că face și planul general al comunei, se poziționează într-o poziție chestionabilă și neplăcută față de principiile etice ale profesiei”, a declarat Eugen Pănescu în emisiunea lui Raul Chiș.

Accesul auto în noul cartier ar urma să fie asigurat atât prin mini-centura Florești – str. Donath, centură care deja a creat, potrivit reputatului arhitect, o situație catastrofală, ce afectează atât Floreștiul și Clujul. Un alt acces ar fi prin Pădurea Hoia, pietruit peste noapte fără acordul autorităților. Acest plan e considerat inacceptabil de către ecologiști și pe bună dreptate, consideră Pănescu.

“În legătură cu pietruirea drumului: nu se pot face lucrări fără autorizație (…). E bine să folosești o potecă din pădure, chiar dacă are statut de drum, pentru a face tranzitul a sute de mașini zilnic?”, s-a întrebat retoric Eugen Pănescu.

Arhitectul apreciază că noile proiecte imobiliare, chiar și cele din Florești, nu mai pot fi realizate fără a asigura elementele specifice unei bune calități a vieții și a locuirii.

Ce cartiere din Cluj-Napoca au încălcat aceste norme, ce spune Eugen Pănescu despre blocul aflat în construcție și lipit de trotuar pe strada Teodor Mihali precum și despre blocurile construite în zonele de case, aflați din emisiune.

Citește și Cartier nou proiectat în zona Donath Park, mii de mașini ar putea circula prin pădurea Hoia-Baciu