Arina Spătaru, deputat al Republicii Moldova: Opoziția caută un candidat comun la alegerile prezidențiale

0

Societatea din Republica Moldova este profund divizată, iar evoluțiile politice din 2019 i-au făcut pe unii dintre analiști să vorbească despre începutul unei dictaturi deghizate într-o mănușă de catifea. Oligarhul Vladimir Plahotniuc a dispărut din prim-planul scenei politice, însă președintele pro-rus, socialistul Igor Dodon, a acaparat puterea dincolo de Prut.

Partidele pro-europene, grupate în Blocul ACUM, au fost la putere câteva luni, în alianță cu gruparea de extrema-stângă numită Partidul Socialiștilor. Apoi, pro-europenii au pierdut atât guvernarea, cât și alegerile locale pentru Primăria Chișinău. Pentru prima dată, capitala Republicii Moldova, un fost bastion al Opoziției pro-occidentale, are un primar de extrema-stângă.

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, partid din Blocul ACUM, Arina Spătaru, este optimistă. Ea crede că partidele pro-europene pot schimba această tendință în anul 2020, când în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. Cheia schimbării tendinței ar sta într-o victorie a unui partid pro-european la alegerile prezidențiale. Deputatul Arina Spătaru crede că socialiștii pro-ruși pot fi înfrânți dacă partidele pro-europene vor colabora. Ea crede că această colaborare este posibilă între cele două partide de Opoziție pro-europeană din Parlament, Platforma Demnitate și Adevăr și PAS, și cele mai puternice partide din Opoziția extraparlamentară: PL, PLDM, PNL și PUN. Este posibil și un dialog cu politicienii reformiști din Partidul Democrat, de stânga, care a fost condus până anul trecut de Vladimir Plahotniuc.

Mai multe detalii despre actualitatea politică din Republica Moldova, aflați de la Arina Spătaru, prezentă în emisiunea România Via Cluj.

banner