Arta populară românească renaște la Târgul de vară „Învie Tradiția”

1

Arta populară s-a născut din aspiraţia omului spre frumos, din nevoia sa de a transforma natura și de a exprima modul în care privește viața prin imagini și simboluri. Aceasta reprezintă spiritul specific al unui loc și identitatea spirituală a unui popor.

Proiectul „Învie Tradiția” a apărut din dorința de a proteja și promova arta populară românească și meșteșugurile, adunându-le într-un concept unitar. Astfel, a luat naștere Târgul de artă populară și cadouri tradiționale „Învie Tradiția”, desfășurat pe perioada verii atât în format fizic, în București, la sediul din strada Mihai Eminescu, nr. 142, cât și în format online.

„Misiunea proiectului „Învie Tradiția” este de a susține și promova meșteșugurile născute la sat, în inima României, care sunt practic niște comori ascunse. Dacă luăm orice obiect meșteșugăresc în parte, vom vedea că el este o operă de artă. Majoritatea culturilor lumii și chiar și cele europene, care, prin excelență, sunt caracterizate de artă și frumos, au pierdut zona de meșteșug autentic. Este păcat să pierdem și noi acest tezaur unic în lume. Și cum îl putem salva? Cumpărând și valorificând cât mai mult obiectele meșterilor populari”, precizează Cosmin Cucoș, co-fondator „Învie Tradiția”.

Prețurile practicate sunt similare cu cele din atelierele meșterilor sau din fermele producătorilor, cu o marjă comercială minimă, care să permită buna funcționare a proiectului, iar veniturile colectate să ajute la susținerea meșterilor populari, prin comenzi recurente și cât mai consistente.

„Zacuscă, gemuri și dulceață”

„Cei care sunt în căutarea unui magazin tradițional autentic sau a unui târg de artă populară reinterpretat, pot alege dintre sute de obiecte unice realizate de artiști populari de renume. Pe lângă produsele artizanilor, cumpărătorii au acces la o gamă largă de bunătăți tradiționale, realizate în zone de tradiție ale țării”, explică Cosmin Cucoș. În cadrul Târgului „Învie Tradiția” pot fi găsite obiecte din lut și ceramică (boluri, castroane și străchini), țesături tradiționale, port popular, cadouri tradiționale românești, dar și produse culinare originale.

Ștergarele sau lingurile de lemn, care au atât valoare utilitară cât și decorativă sau în scop de cadouri, sunt printre cele mai căutate obiecte, alături de cele din lut și ceramică.

Dintre bunătățile tradiționale pot fi amintite zacusca, gemurile și dulceața, provenite de la o mare gamă de producători, cu sortimente de sezon din fructe de pădure, cireșe amare și nuci verzi, murături și conserve.

Târgul „Învie Tradiția” nu este doar un loc de întâlnire pentru cei care apreciază arta populară, ci și o platformă de sprijin pentru meșterii locali, contribuind la păstrarea și promovarea tradițiilor autentice românești. Astfel, fiecare achiziție devine un gest de susținere pentru meșteșugarii care păstrează vii tradițiile noastre.