Bacalaureat 2022: Clujul este în top – Rata de promovare este de peste 85%

0

Județul Cluj are cea mai mare rată de promovare la examenul de Bacalaureat, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Au fost afișate rezultatele la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat din acest an, înainte de contestații. Județul Cluj are cea mai mare rată de promovare din țară, respectiv 85,1%.

Clujul, pe primul loc în țară la BAC

Rata generală de promovare la prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an este de 73,3% promoţie curentă şi promoţiile anterioare. Este cea mai bună din ultimii 10 ani, a declarat luni ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

„Aş vrea să încep prin a felicita toţi cei 89.000 de candidaţi reuşiţi la examenul de Bacalaureat în această sesiune, înainte de contestaţie. Anul trecut am avut 86.000 de candidaţi reuşiţi, cu aproape 3.000 mai puţini. Mai exact 2.928, deşi anul trecut au fost mai mulţi candidaţi înscrişi cu 7.211. Rata de promovare este de 73,3% promoţie curentă şi promoţii anterioare. Este cel mai ridicat nivel de promovare judecând după anii începând cu 2013, în ultimii zece ani, înainte de contestaţii”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Cele mai bune rezultate sunt: Cluj cu o rată de 85,1%, Iași, cu 81,7%, Galați cu 81,6%, Brăila cu 81,3%, iar București este pe locul 5 cu 77,4%, rată de promovare.

Rezultatele au fost afișate la centrele de examen și pe site-ul Ministerului Educației. Candidații nemulțumiți de rezultatele obținute pot depune contestații astăzi, 27 iunie, până la ora 18.00.

Marinela Marc, șefa Inspectoratului Școlar Județean Cluj i-a felicitat pe elevii clujeni, dar și pe profesorii care i-au pregătit și pe părinți.

„Afișarea primelor rezultate obţinute de elevii judeţului Cluj la Examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie 2022, care ne situează pe primul loc la nivel național, la fel ca la Evaluarea Națională, ne-a adus satisfacție și bucuria de a vedea munca constantă, desfășurată pe parcursul anilor de liceu, încununată de succes.

Vă felicit, dragi absolvenți ai claselor a XII-a, pentru că ați avut încredere în voi și ați dovedit că Examenul de Bacalaureat este adevăratul examen de maturitate, că sunteți pregătiți pentru confruntarea cu viaţa, convinși că ceea ce ați realizat până acum înseamnă enorm pentru reușita în viață, fie că vorbim mai departe de înscrierea la universitate, în învățământul postliceal sau de încadrarea pe piața muncii.

Rezultatele reflectă, desigur, munca tuturor celor implicați în procesul de pregătire a examenelor. În acest sens, un gând de mulțumire se îndreaptă înspre părinţii voștri.

Stimaţi părinţi, sunt convinsă că pe parcursul anilor de liceu, aţi fost mereu alături de copiii dumneavoastră, că aţi făcut totul pentru a le asigura bunăstarea şi condiţiile necesare studiilor, că aţi suferit alături de ei în momentele mai dificile şi că i-aţi susţinut în devenirea lor profesională și umană. Astăzi, vă puteţi bucura din plin de reuşita lor, de faptul că eforturile depuse de ei le recompensează pe ale dumneavoastră.

Nu în ultimul rând, îi felicit pe toţi colegii mei profesori care au făcut eforturi pentru a se adapta la realitățile timpurilor pe care le-am trăi în ultimii trei ani, pentru modul în care și-au concentrat atenția asupra fiecărui elev în parte.

Stimați colegi, ați muncit cu seriozitate, v-ați implicat și ați răspuns provocărilor profesionale, contribuind astfel la schimbare și la succes. Știu ce înseamnă să lucrezi cu un elev care intră în clasa a IX-a cu o medie la evaluarea națională sub 5,00 și să reușești performanța ca același elev să obțină nota 6,00 pentru a promova examenul de bacalaureat și îmi exprim toată aprecierea pentru acele cadre didactice care reușesc, printr-un efort extraordinar, această performanță, despre care se vorbește mai puțin.

Înca o dată, mulţumiri şi felicitări tuturor celor implicaţi în pregătirea examenelor naționale din acest an! Felicitări și autorităților publice, care au depus eforturi constante ca în școli să fie asigurate condițiile necesare desfășurării unui proces educațional de calitate, în siguranță, pentru susținerea performanței !

Celebrul filozof Voltaire afirma că <<Un succes care nu are urmări nu înseamnă nimic>>, de aceea vă urez să gestionați cu înțelepciune succesul de azi în alegerea drumului pe care veți păși mai departe și să nu uitați că echilibrul și reușita în viață le conferă respectul valorilor și capacitatea de învățare pe tot parcursul vieții. Așadar, mult succes mai departe tuturor!”, a fost mesajul transmis de Marinela Marc.