Bianca Muntean: Există o mare disponibilitate pentru o cooperare mai strânsă între Estonia și România

0

Estonia a devenit o țară cunoscută și apreciată în întreaga lume pentru gradul înalt de digitalizare a administrației și economiei. Transformarea digitală a societății estoniene a fost profundă, în contextul în care mica țară baltică moștenise un sistem sovietic greoi și falimentar.

Estonia a reușit să devină țara cu cel mai mare număr de ”unicorni”, adică de companii care au depășit un miliard de dolari, raportat la total populației. Companii precum Bolt își au originea în Estonia, afirmă consulul onorific al acestei țări la Cluj, Bianca Muntean.

Ea adaugă faptul că există o mare disponibilitate pentru adâncirea cooperării dintre România și Estonia. Și aceasta în contextul în care, potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la București, în anul 2022, valoarea comerțului bilateral a fost de doar 140 de milioane de euro. În acest parteneriat, România are un sold pozitiv al comerțului exterior, adică a exportat mai multe bunuri și servicii decât a importat.

Cum pot fi încurajate relațiile bilaterale dintre România și Estonia, aflați de la consulul onorific Bianca Muntean, prezentă în emisiunea România Via Cluj.


banner