Bijuteria arhitecturală din Tetișu, ridicată de Karoly Kos

0

Una dintre cele mai frumoase biserici reformate din Transilvania a fost ridicată în prima jumătate a secolului XX, în satul Tetișu, comuna Fildu de Jos, județul Sălaj. Biserica a fost înălțată după planurile renumitului arhitect transilvănean de origine maghiară, Karoly Kos.

În Tetișu exista o biserică reformată de lemn, veche de câteva sute de ani. Pe turla bisericii, înaltă de 37 de metri, se afla un steguleț care avea inscripționat anul 1796. Acesta este, probabil, anul în care a fost finalizată turla vechii biserici.

Pentru că vechea biserică nu mai corespundea nevoilor comunității locale din Tetișu, sătenii au decis să construiască o nouă biserică. Ei l-au angajat pe renumitul arhitect Karoly Kos, unul dintre cei mai iscusiți specialiști în arhitectura tradițională din Țara Călatei și din Ținutul Secuiesc.

În anul 1937, vechea biserică a fost demolată, iar în locul ei, până în 1941, a fost ridicată o biserică splendidă de zid. Karoly Kos a salvat multe dintre elementele care alcătuiau patrimoniul vechiului lăcaș de cult, pe care le-a integrat în noua biserică.

Astfel, turiștii pot admira 21 de casete de lemn realizate în anul 1692 de către meșterul Janos Asztalos, care sunt integrate în tavanul noii biserici. De asemenea, ei pot vedea coroana amvonului, realizată în anul 1798, ori amvonul, sculptat în anulo 1892. De asemenea, ei pot auzi sunetul clopotului mic, turnat în anul 1766 sau pe cel al orgii, realizate în anul 1860.

Biserica atrage tot mai mulți turiști, din România și Ungaria. Iar turismul durabil este promovat în această comunitate de GAL Poarta Transilvaniei.

Iată filmul de prezentare a acestui GAL:


banner