Căldura și apa caldă se scumpesc la Cluj, Primăria încearcă să amortizeze din șocul majorării! INVITAT DAN TARCEA

0

Căldura și apa caldă se vor scumpi la Cluj ca urmare creșterii prețului la gaze și energie electrică, a anunțat viceprimarul Dan Tarcea în emisiunea ÎN AUDIENȚĂ de la Via Cluj TV. 21.000 de familii conectate la sistemul de termoficare din oraș vor fi direct afectate.

“În acest moment, suntem la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei pentru avizarea noului tarif, nu pot să vă spun încă cât va costa gigacaloria, așteptăm și o hotărâre a guvernului, să vedem câți bani vom primi ca subvenție de la guvern și cu cât vom subvenționa noi, din bugetul local”, a precizat Dan Tarcea.

“Prețul la gaz, de la 20 de euro pe gigacalorie, se tranzacționează cu valori de 3-4 ori mai mari. Totuși, facturile nu vor crește de 3 ori. După ce vom ști ce subvenție acordă guvernul, vom stabili subvenția de la Consiliul Local, vom ști și cat va fi prețul agentului termic la Cluj iar noul tarif va intra în vigoare de la 1 noiembrie”, a spus Dan Tarcea în emisiunea lui Raul Chiș.

Se ia în calcul inclusiv scenariul ca primăria să aloce mai mulți bani de la buget pentru subvenționarea căldurii la iarnă. Până acum, prețul plătit de clujeni a fost de 242 de lei pe gigacalorie iar subvenția acordată de primărie a fost de 213 lei.

Primăria Cluj a lansat în dezbatere publică strategia de modernizare a termoficării pentru perioada 2021-2030. Se are în vedere accesarea de fonduri europene pentru investiții în infrastructură și tehnologii verzi care să asigure minim 32 la sută din energie din surse regenerabile.

În paralel, însă, primăria va trebui să îi convingă să inverseze un trend, adică să-i convingă pe clujeni să revină la sistemul centralizat de încălzire. În anul 2000, Regia de Termoficare avea aproximativ 80 000 de abonați iar acum au mai rămas abia 21.000.
Cum vrea să îi determine primăria pe clujeni să renunțe la centralele de apartament aflați din emisiune.

Dan Tarcea a mai vorbit și despre petiția semnată de mii de clujeni care se opun ca viitoarea centură metropolitană să treacă prin zona Parcului Colina din Mănăștur.

Nu în ultimul rând, Dan Tarcea a spus că luni, 8 noiembrie, au fost depuse la București proiectele care urmează să fie finanțate de guvern prin Programul “ANGHEL SALIGNY”.

Din acei bani se va reabilita Podul Locomotivei, se va construi Podul Porțelanului și vor fi modernizate străzile Ionel Teodoreanu, Cucului și Privighetorii.

Au fost depuse totodată proiecte de „Modernizare sistem rutier în ampriza existentă strada Badea Cârțan din municipiul Cluj-Napoca” și „Modernizare sistem rutier în ampriza existentă a străzii Sergiu Celibidache – în municipiul Cluj-Napoca”. Detalii, în emisiune.