Calificare istorică pentru U-BT Cluj-Napoca în playoff-ul Basketball Champions League

3

Baschetbaliștii de la U-BT Cluj-Napoca au învins marți, 22 martie, în deplasare, formația belgiană Filou Oostende, scor 74-85, în utlima partidă disputată în TOP 16 Basketball Champions League (BCL). Astfel, formația clujeană este prima echipă românească care ajunge în primele opt echipe ale competiției europene. 

U-BT Cluj-Napoca scrie istorie pentru baschetul românesc, după ce a reușit să se califice, de pe prima poziție a grupei, în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Deși clujenii urmau să acceadă în playoff chiar și în cazul unei înfrângeri la o diferență de cel mult cinci puncte, este o victorie extrem de importantă, deoarece asigură avanatajul terenului propriu în cele trei meciuri disputate în următoarea fază a competiției.

O primă repriză excelentă din partea ardelenilor

Echipa antrenată de Mihai Silvășan a început în forță partida decisivă din BCL. După primul sfert al jocului, clujenii conduceau cu 19 puncte formația belgiană. În cel de-al doilea act al partidei, această diferență s-a extins până la 22 de puncte, iar, la pauza meciului, tabela de marcaj indica scorul de 34-50.

“Am intrat extrem de hotărâți și de agresivi, mai ales pe partea de apărare. Aceeași atitudine trebuie să o avem și în repriza a doua. […] Meciul acesta se câștigă cu apărarea. […] Trebuie să ne gândim cum să jucăm bine, cum să fim foarte puternici și vom vedea, la final, ce va fi”, a declarat, la pauza meciului, Mihai Silvășan.

Revenire incredibilă a belgienilor în repriza a doua

În ciuda avansului foarte mare al oaspeților, baschetbaliștii de la Filou Oostende nu au renunțat să lupte pentru calificarea în playoff. După o serie de aruncări reușite, din spatele arcului de cerc, ale acestora, diferența dintre cele două echipe a ajuns, la finalul sfertului trei, la doar opt puncte în favoarea clujenilor.

Ultimul act al partidei i-a ținut cu sufletul la gură pe fanii clujeni prezenți în sala din Belgia, deoarece, la jumătatea sfertului, gazdele s-au apropiat la trei puncte de egalare. Apărarea clujenilor și precizia aruncărilor libere au făcut diferența în momentul decisiv al partidei și, astfel, U-BT Cluj-Napoca câștigă grupa K din TOP 16 BCL, iar Unicaja Malaga ajunge în playoff de pe a doua poziție. Filou Oostende este eliminată din competiție. Duelurile din playoff urmează să fie anunțate de reprezentanții Basketball Champions League.

Pentru clujeni, au punctat următorii jucători: Patrick Richard (17), Andrija Stipanovic (16), Stefan Bircevic (13), Dustin Hogue (12), Karel Guzman (11), Elijah Stewart (8), Brandon Brown (6), respectiv Nandor Kuti (2). A mai evoluat Ștefan Grasu. De asemenea, căpitanul Patrick Richard a fost desemnat MVP-ul meciului.

Campionii României vor reveni în BT Arena din Cluj-Napoca pentru partida împotriva formației Miercurea Ciuc din Liga Națională de Baschet Masculin. Aceasta va avea loc sâmbătă, 26 martie, de la ora 18:00.

VEZI ȘI:

Meci decisiv pentru U-BT Cluj-Napoca în Basketball Champions League – vezi scenariile calificării

U-BT Cluj-Napoca, victorie chinuită în fața fanilor din BT Arena

U-BT Cluj-Napoca a revenit pe poziția de lider al Ligii Naționale