O faptă bună de Crăciun: dacă ești sănătos, donează sânge celor care au nevoie de el!

0


Voluntarii proiectului ”Donează sânge, fii erou!” din toate centrele universitare medicale din țară – Cluj-Napoca, Brașov, București, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu-Mureș și Timișoara – organizează o campanie națională de donare de sânge în perioada 7-11 și 14-18 decembrie în scopul combaterii deficitului de sânge din spitale.

Află mai multe despre condițiile în care poți dona sânge, de ce este mai multă nevoie de el acum, dar și care sunt beneficiile imediate, de la Marc Damian, student la Medicină și coordonatorul campaniei din partea Organizației Studenților Mediciniști din Cluj.

Unde poți dona

Donatorii sunt așteptați la Centrul Regional de Transfuzie Cluj, str. Nicolae Bălcescu nr. 18, de luni până vineri în intervalul orar 07:30-11:00 și 11:30-13:30 (cu o pauză de dezinfectare a suprafețelor între 11:00 și 11:30), pentru a face o faptă bună în prag de Crăciun.

Criteriile pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge:

 vârsta: 18-60 ani;

 greutatea: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;

 pulsul: 60-100 bătăi pe minut;

 să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase, etc.);

 să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)

 să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;

 să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (dar anticoncepționalele și suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);

 să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;

 să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);

 să nu consumați alcool cu 48h înaintea donării.

Atât donatorii de sânge, cât și cei care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 și care doresc să doneze plasmă convalescentă COVID-19 sunt invitați la Centrul de Transfuzie pentru a salva vieți și pentru a deveni eroi.

Donatorii vor fi recompensați cu 7 bonuri de masă, o serie de analize de sânge gratuite, reducere de 50% la abonament pentru transportul în comun CTP Cluj-Napoca S.A. pentru 1 lună, adeverintă̦ pentru o zi liberăde la locul de muncăși multe surprize din partea studenților mediciniști, care organizează această campanie.

banner