Cancerul colorectal și stomaterapia

0

Prof.dr Cosmin Puia, medic primar chirug la Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie ”Dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca și președinte al Colegiului Medicilor din Cluj vorbește la Doctor online despre incidența acestui gen de cancer, dar și despre modul de îngrijire a stomelor, care poate duce la creșterea calității vieții pacienților.

Numărul cazurilor de cancer de colon înregistrate în România s-a triplat în ultimii 25 de ani, ajungându-se ca în fiecare an să fie operați de cancer colorectal aproximativ 10.000 de pacienți noi. Cancerul colorectal se afla pe locul 2 ca incidență în rândul cancerelor la bărbați și pe locul 3 la femei, conform datelor INSP.

În România nu există specializarea de stomaterapeut, întâlnită însă în peste 20 de țări la nivelul Uniunii Europene.

La primul training de specializare în Stomaterapie din cadrul Programul Stomacare, demarat de Medical Express, au participat 80 de asistenți medicali din întreaga țară. S-au pus astfel bazele Boardului Specialistilor în Stomaterapie, primul pas spre a defini standardele îngrijirii acestei afecțiuni.

La Programul Stomacare au aderat până în prezent 30 de manageri de spitale din Romania, unde se operează cel mai des pacienți care necesită intervenție chirurgicală de construire a stomei.


banner