Cancerul la copii, a doua cauză de deces după accidente – vezi ghidul medical lansat la Cluj

0

Cancerul la copil este o boală rară, dar este o cauză importantă de mortalitate, fiind a 2-a cauză de deces pentru grupa de vârstă 1-14 ani, urmând accidentelor. Prognosticul bolii este considerabil mai bun în oncologia pediatrică față de onologia adulților. Astfel, aproximativ 70-80% dintre copiii cu cancer sunt supraviețuitori de lungă durată, dacă boala este diagnosticată la timp și dacă este tratată corect. La Institutul Oncologic ”Prof. dr. I. Chiricuță” a fost lansat ”Ghidul național de practică medicală în diagnosticul, tratamentul și monitorizarea cancerelor la copii și adolescenți în Romania”.

Principala armă terapeutică în cazul copiilor este chimioterapia, uneori în asociere cu tratamentul chirurgical sau iradierea și în unele cazuri cu chimioterapia cu doze mari cu suport de celule stem, mai rar terapiile noi, moleculare sau imunoterapia.

Din datele colectate până în prezent aproximativ 450 de copii și adolescenți, cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani, sunt diagnosticați și tratați în fiecare an în clinicile de oncologie pediatrică din România.

Fiecare centru de oncologie pediatrică notifică conform metodologiei de înregistrare a cancerului: cazurile noi la preluarea în tratament, evenimentele din evoluția bolii (recidive, recăderi), decesul.

În acest context, Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, în calitate de promotor al proiectului: „ Creșterea performanței în diagnosticul și tratamentul cancerelor la copii prin îmbunătățirea echipamentului tehnic, achiziția de aparatură modernă, instruirea personalului medical și dezvoltarea de recomandari” alături de cei 3 parteneri de proiect (Spitalul Clinic de Urgență ”Louis Țurcanu” Timișoara, Institutul Regional de Oncologie Iași și Institutul Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București) și partenerul de stat donator (Directoratul Norvegian de Sănătate) au lansat în luna octombrie 2019 acest proiect amplu la nivelul instituției clujene și în cadrul spitalelor partenere amintite, instituții active și relevante la nivel național în oncologia pediatrică.

Au fost implicați 25 medici din majoritatea centrelor de oncologie pediatrică din România, care au elaborat materiale de foarte bună calitate, actuale și didactic alcătuite, astfel încât documentul final acoperă toate tipurile de cancer pediatric și toate aspectele importante ale îngrijirii copilului cu cancer.

Implementarea acestui proiect si-a urmat cursul firesc și iată-ne ajunși la momentul prezentării documentului intitulat ”Ghid național de practică medicală în diagnosticul, tratamentul și monitorizarea cancerelor la copii și adolescenți în Romania”. Menirea acestui material este acela de a crește a calitatea serviciilor de oncologie pediatrică la nivel național.

Activitatea de realizarea a acestui ghid a fost coordonată de doamnele: Dr. Rodica Cosnarovici și Dr. Dana Cernea din cadrul Institutului Oncologic “Prof. Dr. I. Chiricuta” Cluj-Napoca, cu suportul valoros al specialiștilor norvegieni din domeniul oncopediatriei: Anne Grete Bechensteen si Eva Widing, precum si al Doamnelor: Conf. Dr. Monica Desiree Dragomir din cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București și Prof. dr. Anca Coliță din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

În România copiii cu cancer sunt tratați în 13 secții clinice de Oncologie Pediatrică, conform unor protocoale consacrate, recomandate de Societatea Internațională de Oncologie Pediatrică Europeana-SIOPE.

Au fost selecționate recomandările pentru care trialurile au raportat rezultate foarte bune și pentru care există condiții de aplicare în România. Există de asemenea pacienți incluși în trialuri clinice, cu respectarea legislației în vigoare.

Aplicarea acestor protocoale garantează faptul că fiecare copil din țară primește tratament în conformitate cu normele internaționale acceptate. Administrarea corectă a terapiei este responsabilitatea fiecărui medic curant și a fiecărui centru de oncopediatrie.

Eforturile pentru diagnosticarea în stadii mici de boală trebuie să fie o prioritate, de aceea ghidul de față se adresează tuturor medicilor care sunt implicați în monitorizarea și îngrijirea populației de vârstă pediatrică.

În acest scop au fost organizate cursuri de Oncologie Pediatrică și Radioterapie, pe baza ghidului recent elaborat, pentru medici tineri, în curs de formare, pediatri, oncopediatri,  radioterapeuți. Un aspect important de mentionat este disponibilitatea acestui ghid atat in limba romana cat si in limba engleza.

Primul pas este încurajarea părinților să se prezinte cu copilul la medic la primele semne de boală și să nu neglijeze simptomatologia care nu cedează sau chiar se accentuează și se completează sub tratamentul instituit de către medicul de familie sau de către medicul pediatru.

Traseul copilului bolnav, suspect de a avea o boală malignă, trebuie sa fie foarte precis, pornind de la medicul de familie, la medicul pediatru și în cel mai scurt timp la medicul specialist. Orice întârziere în îndrumarea pacientului spre eșalonul superior poate compromite rezultatele terapeutice.

Elaborarea ghidului a fost o etapă a acestui proiect amplu, la rândul lui parte a programului ”Provocări în sănătatea publică la nivel european” finanțat prin Mecanismul Financiar economic European 2014-2021 și a fost conceput pentru a fi implementat împreună cu cei 4 parteneri de proiect, cele 4 spitale românești amintite mai sus și Directoratul Norvegian de Sănătate.

Operator al acestui program este Ministerul Sănătații, iar Directoratul Norvegian – Partener din Statul Donator. Bugetul total al proiectului este de aprox. 3.698.248 de euro.

Pentru mai multe detalii referitoare la Granturile Spațiului Economic European ( SEE) și Norvegiene 2014-2021, vă rugăm să vizitați  www.eeagrants.org, www.data.eeagrants.org , www.eeagrants.ro și www.ro-sanatate.ms.ro