”Când îmi voi afla numele”, un roman despre lecțiile traumelor – interviu cu autoarea Larisa Calo

0
Ce fac dacă mă confrunt cu o traumă sau eveniment nefericit? Cum reacționez și cum mă transformă acest eveniment nefericit pe mine, ca personalitate? Acestea sunt doar o parte din întrebările la care răspunde personajul principal al romanului ”Când îmi voi afla numele”, scris de Larisa Calo. Vă invităm să aflați mai multe despre acest roman chiar de la autoare, într-un interviu acordat Via Cluj TV.
Dincolo de povestea care îmbracă miezul cărții, romanul este conceput ca un ghid despre cum să faci față unei suferințe sau traume.
”Ultimul an a fost plin de provocări și oarecum mai anevoios pentru toată lumea. Probabil că pe unii dintre noi ne-a găsit nepregătiți sau ne-a luat ușor prin surprindere și tocmai de aceea cred că romanul poate să răspundă într-un mod indirect, dar totuși suficient de clar la întrebarea: ce fac în momentul în care am o suferință, fie că are amploarea unei traume, cum are personajul meu principal, fie că este vorba despre o suferință care este generată de un eveniment nefericit, nedorit, de viață. practic, personajul principal al romanului este un lingvist care nu și-a atins potențialul în carieră, care este surprins într-un moment în care descoperă despre sine că este telepat, ceea ce îl face să se comporte tot mai atipic, încercând să ascundă această abilitate față de ceilalți”, a spus la Via Cluj TV scriitoarea Larisa Calo.

Lecțiile traumelor

”Eu am avut două misiuni când am scris acest roman și anume, primul este mesajul care mi-aș dori să ajungă la toți cititorii, dacă se poate, și anume, despre cum să te dezvolți în urma unei traume”, spune Larisa Calo.

Al doilea mesaj pe care autoarea dorește să îl transmită este unul legat de stigmatizarea, în societatea noastră, a persoanelor cu schizofrenie.

Larisa Calo, de formație psiholog, a realizat o cercetare publicată în 2013 ca extensie a lucrării ei de licență, în cadrul căruia a investigat calitatea raportării în presa scrisă în ceea ce privește persoanele cu schizofrenie.

Rezultatele arată că cea mai des invocată tematică este cea a periculozității (aproape jumătate din totalul articolelor investigate), urmată de capacitate redusă. De asemenea, există tendința de a utiliza etichete discriminatorii.

”Având în vedere faptul că pentru multe persoane, mass media este o sursă primordială de informație, putem deduce că astfel de reprezentări în presa scrisă contribuie la menținerea stereotipurilor negative despre persoanele cu schizofrenie. Atrag atenția totuși că cercetarea a analizat articole publicate în 2008 – 2011. Nu m-aș hazarda să afirm că datele se mențin până în prezent. Oricum, subiectul a continuat să mă intereseze și după publicarea acestui articol și, având în vedere rezultatele obținute, am dorit ca prin romanul meu, să contribui la destigmatizare, pe cât se poate. Astfel, cititorul va vedea persoane cu tulburări psihice care se pot reabilita, se pot recupera și demonstrează calități umane în ceea ce privește caracterul și empatia”, a mai spus Larisa Calo.

Unde poate fi găsit romanul ”Când îmi voi afla numele”?

Cei interesați pot găsi cartea pe site-ul Editurii Up care a publicat-o, dar și pe Libris.ro și Cartepedia.