Casa de Pastel: Care este specificul arhitectural al Transilvaniei?

1

Via Cluj TV și Pastel Ceramica lansează o nouă producție: Casa de Pastel. Este vorba de o emisiune care promovează bunele practici și modele demne de urmat în domeniul arhitecturii și al locuirii, în general. Acest concept este definit în lumea anglo-saxonă prin sintagma Quality living.

Tema primei emisiuni din această serie este Specificul Arhitectural Transilvănean. Care sunt elementele sale definitorii? Ce putem învăța din istorie? Cum ne definește istoria identitatea noastră urbanistică? Ce tradiții și epoci au conturat personalitatea Clujului?

Avem, oare, elemente de patrimoniu construit demne de a fi incluse în liste prestigioase, precum cea a UNESCO? Cum putem proteja monumente valoroase precum biserica de zid de la Nicula?

La aceste întrebări au încercat să răspundă doi intelectuali clujeni de marcă. Este vorba de Daniela Maier, președintele Ordinului Arhitecților din Transilvania, și de istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Cei doi specialiști au fost invitații primei ediții a emisiunii Casa de Pastel, moderată de Claudiu Pădurean.

banner