Cât de tare a afectat pandemia economia Republicii Moldova – Care sunt lecțiile de învățat pentru clujeni

0

Republica Moldova a devenit un exemplu nefericit de gestionare proastă a pandemiei de coronavirus. Președintele socialist Igor Dodon și guvernul său au eșuat în tentativa lor de a ține lucrurile sub control. În fiecare zi, sute de cetățeni ai Republicii Moldova se îmbolnăvesc de coronavirus, în timp ce autoritățile încearcă să trateze coronavirusul cu un amestec de propagandă și incompetență. În același timp, economia Republicii Moldova are de suferit. Companiile private sunt nevoite să se descurce pe cont propriu, iar cele care au management de tip occidental au reușit performeze mult mai bine decât autoritățile publice. Un bun exemplu este Digital Park, cel mai mare hub IT din Republica Moldova. Ca urmare a măsurilor sanitare excelente adoptate de conducerea Digital Park, nici una din cele câteva mii de persoane care își derulează activitatea în interiorul hub-ului nu s-a îmbolnăvit, spune reprezentanta Digital Park, Aurelia Salicov.

Companiile din Digital Park au adoptat telemunca în mare parte. Purtatul măștilor de protecție este obligatoriu, iar spațiile comune sunt dezinfectate în fiecare oră.

Dacă toate companiile din Digital Park Chișinău au scăpat, până acum, cu bine din criza sanitară, din punct de vedere economic ele se confruntă cu o situație mult mai proastă decât în România. Acest lucru creează, însă, o oportunitate pentru companiile clujene care își caută parteneri la Chișinău în domenii precum IT-ul. Ele au posibilitatea de a dezvolta, împreună cu firmele din Republica Moldova, proiecte care ar fi fost dezvoltate în alte condiții în Asia. Această perspectivă înseamnă și posibilitatea unei recuperări economice rapide, spune Aurelia Salicov, într-o emisiune realizată de Claudiu Pădurean.

banner