Clujul se află pe locul I într-un top trist: prețurile la apartamente și la chirii. Cum va fi anul 2020 în domeniul imobiliarelor? Este sau nu momentul unei investiții?
Vezi în emisiunea Business Cafe predicțiile lui Adrian Crivii, fondatorul Darian DRS SA și fost șef ANEVAR.
Cluj-Napoca, locul I în top. La prețuri piperate
Cluj-Napoca este pe locul I în topul prețurilor la apartamente, cu 1610 euro pe metrul pătrat, potrivit unei analize a imobiliare.ro. Orașul nostru a devansat din nefericire Bucureștiul (1.380 euro/mp), Timișoara (1.230), Constanța (1.160 euro/mp). Datele sunt valabile pentru trimestrul trei din anul 2019.
Față de trimestrul doi, la Cluj prețurile au crescut cu 2,7 la sută, la București cu 5,5 la sută, la Timișoara cu 1,1 procente iar la Constanța cu 2,2 la sută.
În ultimul an, la Cluj prețul a crescut cu 6,2 la sută iar în ultimii 5 cu 68,7 procente.
La polul opus, cele mai ieftine apartamente pot fi găsite în continuare în Reșița, care s-a menținut la un nivel constant de preț (500 de euro pe metru pătrat), apoi în Giurgiu (540 de euro pe metru pătrat), Alexandria (590 de euro pe metru pătrat), Târgoviște (670 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Zalău (690 de euro pe metru pătrat).
Chirii pentru cei mai bogați copii
Ca și nivel al chiriilor, imobiliare.ro analizează prețul mediu cerut de inchiriere lunar pentru un apartament cu 2 camere, confort 1, construit intre 1980-2000.
Și aici orașul Cluj-Napoca este campionul prețurilor, cu 420 de euro pe lună. Este un nivel suportabil doar pentru studenții de bani gata sau pentru cei care sacrifică școala pentru a se putea întreține la Cluj. Dacă ne uităm spre alte categorii de salariați mai puțin privilegiați decât bugetarii sau IT-știi, vom înțelege că pentru ei nivelul chiriilor e de-a dreptul prohibitiv.
În București, chiria medie solicitată pentru un apartament cu două camere se situează acum la 410 euro pe lună, în creștere de la 400 de euro pe lună în al doilea trimestru al anului.
În celelalte mari orașe, avem prețuri de 350 de euro pe lună în Timișoara, Brașov și Iași.
La Râmnicu Vâlcea, chiria solicitată a ajuns la 210 euro pe lună (185 de euro pe lună), astfel că acest oraș este precedat, în clasamentul celor mai mici chirii, de o serie de capitale de județ cu o valoare medie de listare de 200 de euro pe lună: Târgoviște, Târgu Jiu, Baia Mare, Giurgiu, Drobeta Turnu Severin și, respectiv, Piatra Neamț.
La fel ca în Capitală, clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca a rămas neschimbat: arealul central și ultracentral se situează, în continuare, pe primul loc, cu o medie de preț de 1.940 de euro pe metru pătrat util (în creștere de la 1.840 de euro pe metru pătrat).
Următoarele locuri sunt ocupate de Plopilor (unde așteptările vânzătorilor ajung la 1.860 de euro pe metru pătrat util), de Gheorgheni-Andrei Mureșanu (1.770 de euro pe metru pătrat util), dar și de Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (cu 1.640 de euro pe metru pătrat).
La polul opus, cele mai ieftine apartamente pot fi găsite tot în localitățile limitrofe Florești și Baciu (1.050 de euro pe metru pătrat), acestea fiind urmate, la ceva distanță, de Someșeni (cu 1.270 de euro pe metru pătrat).
Cartiere în trend
În toate cartierele clujene, nivelul actual al prețurilor apartamentelor este mai ridicat decât cel consemnat în perioada similară a anului anterior.
Cele mai semnificative creșteri anuale au avut loc, însă, în Iris (+13,6%), în zona centrală și ultracentrală (+13,2%), în Baciu (+9,8%), în Plopilor (+9,4%) și, respectiv, în Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria (tot un plus de 9,4%).
Cele mai mici marje anuale de creștere pot fi observate, pe de altă parte, în câteva zone mai noi ale orașului: Zorilor (+0,8%), Florești (+2,8%) și, respectiv, Someșeni (+3,4%).
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: