Câți locuitori va avea viitorul cartier Sopor și ce alte detalii ascunde proiectul

0

Primăria Clujului a lansat ideea de a construi un nou cartier al orașului, care să fie planificat după cele mai moderne standarde urbanistice. Noul cartier, numit Sopor, va fi construit pe o suprafață de aproximativ 250 de hectare și va avea între 60 și 70.000 de locuitori, adică o populație comparabilă cu cea a unor reședințe de județ precum Alba Iulia, Bistrița sau Zalău. Autoritățile afirmă că noul cartier va fi unul verde, cu multe parcuri, cu încărcătoare pentru mașinile electrice sau pentru bicicletele electrice și că acest cartier va avea propriile sale școli și grădinițe.

Primăria Cluj-Napoca nu este proprietara tuturor terenurilor pe care va fi ridicat noul cartier Sopor, însă va fixa toate regulile de urbanism, care vor fi propuse de echipa de arhitecți desemnată câștigătoare în urma unui concurs internațional de soluții. La acest concurs au participat 12 echipe, dintre care două din străinătate, iar proiectele au fost foarte complexe, spune directorul Direcției de Dezvoltare Locală din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean.

Proiectul noului cartier ar urma să fie realizat în șapte etape, care se vor întinde pe aproximativ 30 de ani, mai spune Ovidiu Cîmpean, prezent în emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.

Ideea acestui proiect a fost lansată după ce Clujul a fost nevoit să se confrunte cu eșecuri urbanistice de proporții, cum ar fi cele reprezentate de cartierele Bună Ziua sau Europa. Aceste cartiere sunt prost planificate, aglomerate și cu o infrastructură rutieră subdimensionată.