Partea întunecată a eugeniei, o discuție cu profesorul Marius Turda (Oxford Brookes University)

0

Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduiește până în 21 aprilie 2022 expoziția ”Nu suntem noi singurii”: Moștenirile globale ale eugeniei, al cărui curator este profesorul Marius Turda, de la Oxford Brookes University. Află mai multe despre eugenie, dar și despre cartea sa „<<Războiul Sfânt>>  al Rasei. Eugenia și protecția națiunii în Ungaria (1900-1919)”, care este lasată la Cluj cu ocazia vernisajului expoziției.

”Eugenia înseamnă bun din naștere. Cine nu își dorește un copil bun din naștere, să fie cu calități deosebite, să crească sănătos și așa mai departe. Datorită acestei găselnițe se pare că a avut un mare succes, pentru că toată lumea este, inițal, atrasă de posibiltatea de a avea o generație nouă sănătoasă și puternică. Și acest mesaj ascunde, de fapt, partea negativă sau partea întunecată a mesajului eugenic, pentru că nu este doar să fii născut cu calități bune, ci este, în același timp, să nu te fi născut deloc dacă nu ai calități bune”, a explicat profesorul Marius Turda în emisiune.

Eugenia în prezent

”Eu sper să o vedem critic și să o înțelegem istoric și să vedem sursele care leagă toată discușia curentă despre biotehnologie și genetică umană și lanificarea familie s.a.m.d, din perspectiva eticii, a religiei și a filosofiei și a istoriei. Trebuie să se înțeleagă că această istorie a introspecție a corpului uman care a dus, până la urmă, la descoperirea în anii 50 la ADN-ul omului are această istorie. Importanții geneticieni ai secolului XX au fost, de fapt, majoritatea, eugeniști”, a mai spus prof. Marius Tudrda în emisiune.

Vezi în emisiune cum au justificat cei care au folosit eugenia ca doctrină care stă la baza rasismului, a discriminării în diferite secole.

Expoziția de la Muzeul Etnografi poate fi vizitată în perioada 31 martie-21 aprilie 2022, la sediul instituției: Palatul Reduta,  str. Memorandumului nr. 21.

Această expoziție explorează originile, istoria și moștenirile distructive ale eugeniei, bazându-se pe cercetările profesorului Marius Turda din acest domeniu. La un secol de la organizarea celui de-al doilea Congres Internațional de Eugenie la Muzeul de Istorie Naturală din New York (22-28 septembrie 1921), invităm vizitatorii să cunoască diferitele traiectorii istorice ale eugeniei și să reflecteze la ceea ce înseamnă eugenia pentru noi astăzi.

În timpul vernisajului vor lua cuvântul: dr. Tudor Alexandru Sălăgean (manager Muzeul Etnografic al Transilvaniei), prof. Zoltán Tibori-Szabó (UBB), dr. Zsuza Bokor (ISPMN), prof. Marius Turda, FRHistS (Oxford Brookes University). Cartea va fi prezentată de CSIII dr. Corneliu Pinteilescu și CSII dr. Varga Attila.

Expoziția face parte dintr-o serie de evenimente organizate în întreaga lume începând cu septembrie 2021. Până în prezent, expoziția a fost expusă la Wiener Holocaust Library din Londra și la Palatul Șuțu al Muzeului Municipiului București, iar în perioada 27 aprilie – 12 mai 2022 va fi găzduită de către Muzeul Universității din Varșovia.

VEZI ȘI:

Despre dezinformare și fake-news, dar nu ca o glumă de 1 aprilie