Cazuri de malarie severă printre turiștii români întorși din Zanzibar

0

În ultima lună, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” s-au înregistrat patru cazuri de malarie severă, la pacienți care au călătorit recent în Zanzibar. Astfel, specialiștii avertizează în legătură cu importanța realizării tratamentului împotriva malariei atunci când aveți programate călătorii în zone endemice. De asemenea, întârzierea în prezentarea la medic în cazurile de malarie poate fi extrem de periculoasă, putând duce chiar și la deces. Malaria este o boală transmisă prin înțepătura țânțarului Anopheles în zonele endemice.

În acest context, specialiștii lansează un apel către publicul larg prin care subliniază importanța informării medicale corespunzătoare în legătură cu călătoriile spre anumite destinații turistice.

De asemenea, agențiile de turism sunt îndemnate să îndrume turiștii către cabinetele medicale specializate în boli infecțioase și medicina călătoriei, pentru a obține informațiile medicale necesare înainte de plecarea în călătorie.

„Pentru turiștii care călătoresc în destinații ce sunt considerate zone endemice de malarie, recomandăm în primul rând prezentarea la medicul specialist de boli infecțioase și, dacă destinația o impune, administrarea unui tratament profilactic atât contra malariei, cât și a altor afecțiuni specifice zonelor respective, care se pot preveni”, a declarat prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”.

Semnele și simptomele malariei pot include: febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, diaree precum și alte manifestări.

Specialiștii afirmă că diagnosticul malariei se realizează în urma unor analize specifice ale sângelui care se fac în unități medicale specializate.

Este esențial ca pacienții să se prezinte la medic imediat ce apar primele semne, pentru a beneficia de un diagnostic precis și pentru a iniția rapid tratamentul specific.

 

banner