Ce a pățit studenta care a semnalat afirmații rasiste și misogine într-un curs al UBB

0

O studentă a UBB a tras un semnal de alarmă asupra misoginismului și rasismului care reies dintr-un suport de curs al materiei „Psihologie judiciară”. Claudia Toderean-Dascălu a semnalat existența unor afirmații de genul: „femeia care umblă seara prin locuri puțin frecventate și are o costumație provocatoare (…) în aceste cazuri, o parte din vină aparține victimei”.

”Am descoperit câteva citate care nu mi s-au părut potrivite unui suport de curs, indiferent de facultatea de care ar fi vorba, în cazul acesta este vorba despre Facultatea de Psihologie, însă indiferent de facultatea la care ar fi apărut, nu ar fi fost în ordine. Vă pot da citatele care deja sunt foarte cunoscute și anume că infractorii sunt ușor de recunoscut pentru că poartă parfumuri tari și își ung părul cu gel sau că femeile sunt parțial vinovate pentru viol atunci când sunt victime”, a spus Claudia Toderean-Dascălu, studenta care a postat pe Facebook citatele respective.

Reacția colegilor de facultate

„A fost dezamăgitoare reacția unora dintre colegii mei care m-au criticat aspru, mi-au aplicat etichete. Unii au propus să fiu exmatriculată sau sancționată. Mi-au zis că vreau să distrug viața profesorului care a scris acest suport de curs. Desigur, acest lucru nu este adevărat. Intenționat i-am lăsat numele nemenționat și intenționez, în continuare, să nu-i menționez numele. Cred că responsabilitatea principală revine instituției și nu persoanei.

”Au fost multe persoane care au semnalat conținutul unor astfel de cursuri la Universitatea Babeș-Bolyai și la alte universități, la Facultatea de Psihologie sau la alte facultăți. Atâta doar că a făcut întâmplarea ca această plângere a mea să ajungă în spațiul public. Însă au existat persoane înaintea mea care au abordat problema, probabil, într-un mod mai elegant și mai diplomatic, un lucru care mi s-a imputat și mie – a fost lipsa de eleganță și diplomație. Tocmai pentru că au abordat această problemă elegant  și discret nu a condus către rezolvarea sau reacția oficială din partea universităților”, a mai spus Claudia Toderean-Dascălu.

Reacția conducerii UBB

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a anunțat că va lansa un ghid antidiscriminare după ce au ajuns în spațiul public critici cu privire la limbajul utilizat într-un suport de curs dedicat studenților la învățământul la distanță din UBB.

”Am apreciat foarte mult cum a ales domnul rector Daniel David să reacționeze. Mi-a depășit toate așteptările și am toată stima și admirația pentru inițiativa pe care a luat-o în cadrul Universității Babeș-Bolyai (…) Din câte am înțeles, ghidul este redactat deja și e prezent în universitate încă din 2018, dar aparent nu a fost implementat cum trebuia”, a mai spus studenta aflată la cea de-a doua facultate.

 

 

 

banner