Ce conține legea consumului de canabis în scop medicinal

0

Proiectul de lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical, inițiat de deputatul Cristina Dumitrache, dorește să legifereze, și în România, acest aspect.

”Parlamentul European a emis o rezoluție în februarie 2019 prin care încurajează statele membre să legalizeze canabisul în scop medical și să investească în cercetare, deoarece potențialul acestei plante încă nu este descoperit până la capăt”, a precizat Cristina Dumitrache, într-un interviu acordat Via Cluj TV, pe care vă invităm să îl urmăriți mai jos.

”Avem peste 50 de țări unde este recomandat în mod legal pacienților cu afecțiuni fie de scleroză multiplă, epilepsie, Parkinson, Alzheimer, dureri cronice, pacienți oncologici. Așadar, nu am fi nici primii și cu siguranță nu doresc să fim ultimii care iau această măsură de a alcătui cadrul legislativ pentru a acorda aceleași drepturi și pacienților din România”, a mai spus deputatul.

”Trebuie să facem o distincție foarte clară între uzul recreațional și cel medical. Acest proiect pe care l-am inițiat în 2019 nu face referire și nu permite prin nicio portiță uzul recreațional. Din contră, este o reglementare care e foarte strictă. Aș putea spune că o paralelă cu folosirea morfinei ar fi o paralelă corectă, în sensul că se administrează în baza recomandării unui medic specialist, pe o rețetă specială. Modul de administrare nu permite fumatul deoarece fumatul, după cum bine știți, este dăunător și atunci, chiar dacă am folosi în scop medical, nu vrem să avem  riscul pe care îl comportă fumatul și administrarea se face sub formă de tinctură”, a declarat Cristina Dumitrache.

Tratament personalizat

Canabisul medicinal se poate obține din farmacii, el trebuie preparat în funcție de afecțiunea fiecărui pacient. Aceasta pentru că fiecare pacient răspunde în mod diferit, are nevoie de o dozare diferită. Dozarea se face treptat, în funcție de recomandarea medicului, care monitorizează reacția pacientului.

Cum s-a născut proiectul de lege?

”Acest proiect s-a născut din sânul societății civile. O asociație, Asociația Victoria Mea a inițiat o petiție cu semnături pentru susținerea legalizării canabisului medical. Pe site-ul lor am tot citit mărturii ale pacienților din România și pacienți români, dar care se tratează în afara granițelor cu canabis medicinal. Durerea lor, exeperiența lor, trauma familiei, dar și alinarea pe care au găsit-o folosind canabisul medical cred că a pus cumva în perspectivă pentru toții colegii această problemă. Am reușit să trecem peste culori politice, peste anumite sensibilități, frici și să ne gândim doar la binele pacienților, să ne gândim la toți acei oameni care ar beneficia în mod clar de acest tratament”, a mai spus inițiatoarea proiectului.

 

banner