Ce drepturi pierd cetățenii români prin introducerea cărților electronice de identitate?

4

Răspunsul pe scurt este: niciunul! Răspunsul pe larg îl puteți afla de la chestorul de Poliție Cătălin Giulescu, directorul Departamentului de Evidență a Populației și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului de Interne de la București, care a acceptat să acorde un interviu Via Cluj TV pe această temă.

Pe site-ul Ministerului de Interne, la secțiunea Transparență Decizională, a fost publicat un act normativ, mai exact un proiect de ordonanță de urgență prin intermediul căreia va fi modificat cadrul legislativ referitor la documentele de identitate românești. Acest proiect urmărește să pună în acord legislația românească cu regulamentele europene în vigoare.

Cluj-Napoca este primul oraș din România în care a fost lansat un proiect-pilot de eliberare a cărților electronice de identitate. Acest proiect a fost un succes și a fost bine primit de comunitatea locală. Din acest an, sistemul urmează să înceapă să fie extins în întreaga țară.

Însă acest act normativ a stârnit o adevărată furtună printre românii din Diaspora, mai ales în Republica Moldova. Mai multe publicații, unele dintre ele ”trompete” ale propagandei rusești, au publicat articole prin care îi înștiințau pe basarabenii cu cetățenie română că autoritățile de la București ar vrea să le anuleze cărțile de identitate și să le restrângă unele drepturi. Articolele sunt demne de Radio Erevan, unde un ascultător întreba dacă este adevărat că cetățean Ivan Vasilievici din Sankt Petersburg a câștigat la loto o mașină Volga, iar Radio Erevan răspundea că este adevărat, dar cu următoarele precizări: este vorba de Andrei Nikolaevici, nu din Sankt Petersburg, ci din Vladivostok, și nu este vorba de o Volga, ci de o bicicletă, și nu a câștigat-o, ci i s-a furat.

Este interesant faptul că această temă a fost lansată chiar în contextul aniversării Unirii Principatelor Române și al noului război rece declanșat de agresiunea Rusiei în Ucraina.

În realitate, noul act legislativ oferă drepturi suplimentare cetățenilor români și reduce birocrația. Cărțile electronice de identitate pot fi eliberate inclusiv copiilor mai mici de 14 ani. Cu ajutorul acestor documente, ei pot călători fără pașaport în spațiul Uniunii Europene și în țările care acceptă acest tip de documente de călătorie. Mai mult, tot cu ajutorul cărților electronice de identitate, cetățenii pot depune cereri și obține documente exclusiv pe cale electronică. Tot ei pot iniția, digital, procedura de schimbare a domiciliului sau reședinței, dacă s-au mutat ori și-au cumpărat ori închiriat o nouă proprietate.

Erată: Realizatorul emisiunii s-a adresat directorului Cătălin Giulescu cu gradul de comisar-șef. Însă, recent, domnia sa a fost avansat la gradul de chestor.