Tratarea fracturilor în pandemie: traseul pacienților în spitalele clujene

0

Ce faci dacă ai suferit o fractură de orice fel, în această perioadă? Află de la prof. dr. Dan Cosma, șeful Secției de Ortopedie din Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj care este circuitul unui pacient cu fractură, cui trebuie să se adreseze și la ce să se aștepte în spitalele clujene, în plină pandemie. Află de la Doctor online și dacă este indicat să iei suplimente alimentare și vitamine pentru fortificarea sistemului osos și articular.

În această perioadă, s-au înmulțit traumatisme prin cădere, prin alunecare, fie în afara locuinței, fie în casă.

Când un pacient a suferit un astfel de traumatism, acesta se adresează, mai întâi, Clinicii de Ortopedie pe pe strada Traian Moșoiu (colț cu str. Bacău).

După ce este consultat clinic și, în cele mai multe cazuri, i se face și o radiografie, medicii decid conduita tarapeutică: dacă afecțiunea permite, pacientul este tratat în ambulatoriu, după care este trimis acasă. În cazul traumatismelor mai grave, când este necesară internarea în spital și un tratament mai îndelungat, fie chirurgical, fie non-chirurgical, dar în regim de spitalizare, pacientul este supus unul test COVID de tip RT-PCR.

Până când pacientul așteaptă rezultatul acestui test, pacientul așteaptă într-o zonă tampon, o zonă în care pacienții sunt internați respectând măsurile de distanțare. În situația în care rezultatul testului este unul negativ, pacientul este transferat în secția propriu-zisă a Clinicii de Ortopedie, urmînd să fie supus tratamentului.

În situația în care pacienții sunt pozitivi la testul COVID, ei sunt transferați în Spitalul Clinic de Recuperare, care este spital suport-COVID. Aici pacientul va fi tarat fie chirurgical, fie conservativ-ortopedic, a precizat prof. dr. Dan Cosma, șeful Secției de ortopedie din Spitalul de Recuperare Cluj-Napoca.

O singură operație pe zi

”În  mod normal, în spitalul nostru, în Secția de Ortopedie a Spitalului de Recuperare, în condițiile de dinainte de pandemie, numărul de intervenții chirurgicale se ridica până la 10 într-o singură zi. Însă, în prezent, din cauza faptului că sunt necesare condiții speciale de echipare, de izolare, de distanțare, de sterilizare, numărul acestor intervenții, din păcate, în momentul de față este de una pe zi”, a precizat prof. dr. Dan Cosma.

”Din fericire, până în momentul de față am reușit să gestionăm pacienții din Cluj, programându-i sau temporizându-i în funcție de gravitatea leziunilor, desigur prioritizându-i pe cei cu leziuni mai severe care necesită tratament mai îndelungat, temporizându0i pe ceilalți, ba chiar am preluat pacienți și din orașele învecinate – din Dej avem frecvent solicitări, Turda, Huedin”, a mai spus profesorul Cosma.

Cele mai frecvente fracturi: cele de șold

În această perioadă, cele mai frecvente și mai grave fracturi care s-au produs au fost cele de șold, la persoanele în vârstă, care au o fragilitate osoasă, a mai precizat medicul clujean.

Prevenție cu vitamina D și mișcare

”Procesul de vindecare a fracturii care constă în consolidarea fracturii, apoi remodelarea osoasă, nu este influențat foarte mult de administrarea unor suplimente externe de tipul vitaminelor. Însă, pentru a preveni fragilitatea osoasă, vitamina D este esențială. În momentul de față, vitamina D se pare că are o influență și în tratamentul acestei afecțiuni virale, a infecției cu COVID. Suplimentarea mai ales în anotimpul rece, când expunerea la soare este redusă, suplimentarea cu vitamine D de tip oral, fie sub formă de picături, fie sub formă de tablete, are un rol extrem de important. În al doilea rând, este foarte importantă și mișcarea pentru sănătatea sistemului osteo-articular”, a mai spus la Doctor online prof. dr. Dan Cosma.

Vezi și alte ediții ale Doctor online AICI.

Emisiunea Doctor online este realizată cu sprijinul Google Journalism Emergency Relief Fund.

 

banner