Ce poate face lactoferina pentru imunitate, în contextul infecției cu SARS-Cov2

0

În ultima perioadă, circulă în spațiul public o serie de protocoale de prevenție și tratament a infecției cu Sars-Cov2. Printre substanțele recomandate, alături de vitaminele C și D și Zinc, apare și lactoferina.

Farmacistul clinician Szabo Sandor explică la Doctor online ce este lactoferina, la ce este ea bună și ce poate face ea pentru imunitate, în contextul sanitar actual.

Deoarece nu există un protocol de tratament foarte bine definit, se încearcă diferite variante, pentru a vedea cum influențează evoluția infecției sau chiar pentru a preveni infecția cu COVID-19. Printre substanțele vehiculate se află și lactoferina.

Beneficiile lactfoerinei

”Interesul pentru lactoferină s-a manifestat observând categoria  de vârstă 0-10 ani, la care riscul de infecție cu noul coronavirus este mult mai scăzut față de un adult. Atunci s-a pus întrebarea de ce există această protecție la copii, împotriva virusului. O ipoteză care s-a născut era vorba de lactoferina care se găsește în laptele matern și în colostru. Această lactoferină este o moleculă mai interesantă care are mai multe efecte asupra sistemului imunitar și în special pe infecțiile virale. Are un mecanism prin care să blocheze atașarea virusului de celula umană”, a spus la Doctor online farm. Szabo Sandor.

Specialistul a mai spus că studiile au fost făcute mai mai multe tipuri de virusuri, cum ar fi cel al herpesului, HIV sau chiar virusul gripal.

”Sunt studii chiar pe coronavirusuri, care arată că această lactoferină poate să blocheze penetrarea virusului în celula-gazdă sau atașarea virusului de celula-gazdă”, a mai spus farm. Szabo Sandor.

Această substanță, lactoferina, se poate găsi în farmacii sub formă de lapte praf, sirop sau comprimate.

”Există un studiu în Spania, în care au fost 75 de pacienți cu COVID pozitiv tratați cu lactoferină, pe lângă tratamentele asociate și s-a observat că după 4-5 zile simptomatologia a scăzut semnificativ. Aici studiile au arătat că la copil ar fi bine să primească între 100 până la 300 mg pe zi, la adulți ar fi nevoie de 600 până la 900 de miligrame pe zi. Pe prevenție, de obicei se folosește jumătate din această doză”, a spus invitatul la Doctor online.

”Lactoferina este, în acest moment, în România, înregistrată la supliment alimentar, deci nu avem o problemă majoră cu efectele adverse. Touși, o atenționare ar fi la copii sau la adulți care au o reacție alergică la lapte. Fiind o proteină extrasă din surse de lapte sau colostru, poate să existe această reacție alergică la copii sau la adulți. Nu este și cazul celor intoleranți la lactoză”, a precizat farmacistul Szabo Sandor.

banner