Ce putem face pentru sănătatea copiilor noștri, pornind de la cum îi hrănim?

1

Larisa Anchidin, nutriționist și dietetician, a vorbit la Doctor online de la Via Cluj TV despre nutriția sănătoasă la copii.

În România, în pandemie, 3 din 4 copii și adulți au luat kilograme în plus. În general, copiii copiază mai degrabă comportamentele adulților din jur, decât vorbele lor, astfel că părinții au o responsabilitate dublă față de sănătatea copiilor lor.

Trei sfaturi pentru o viață mai sănătoasă: să gătim mai mult acasă, să mâncăm în familie și să facem mai multă mișcare.

Nu merge la cumpărături pe stomacul gol

“Dacă gătim acasă, contează ce ingrediente folosim, ce scriem pe lista de cumpărături, contează să nu mergem la cumpărături cu stomacul gol, pentru că atunci când suntem flămânzi, avem tendința să cumpărăm tot felul de alimente hipercalorice, în ambalaje colorate, junk food, patiserie etc. Pe de altă parte, contează și cum gătim”, a spus în emisiune nutriționistul Larisa Anchidin.

Evident, contează și cum preparăm mâncarea, mai spune Larisa Anchidin. Ea a subliniat că ar trebui să consumăm mai rar alimente prăjite sau supraprăjite, să încercăm mai des gătitul la cuptor, la abur.

Nu doar alimentația contribuie la obezitate

“Este un cumul de factori, de la partea de genetică, mâncăm mai mult procesat, mezeluri sau cu mult zahăr, cum ar fi sucurile, care au un procent mare de zahăr, grăsimile de proastă calitate care se află în patiserii. Practic, acestea sunt alimente foarte bogate caloric, dar sărace nutrițional. Noi le numim alimente goale, pentru că nu au vitamine, minerale, de care orice corp are nevoie pentru a se menține sănătos”, a mai spus nutriționistul Larisa Anchidin. Să nu uităm și de lipsa mișcării. Copiii ar trebui să facă minim o oră de activitate fizică pe zi.

Află din video dacă e bine sau rău să interzici copiilor dulciurile, care sunt alimentele sănătoase, cum să-i facem pe copii să mănânce legume sau pește și alte sfaturi utile.