Ce să faci să îți menții dinții sănătoși – sfatul endodontului

0

Sănătate dinților pornește din interior. Este crezul și stiința oricărui medic stomatolog endodont. Află ce trebuie să faci să îți păstrezi dinții sănătoși de la medicul Radu Bulat, stomatolog endodont la clinica MB Dental din Cluj-Napoca, invitat la Doctor online.

”Cu toții ști de pastă dentară, ață dentară, mijloacele de igienă, atât acele primare, cât și cele secundare, însă mai puțin se vorbește despre ce e în interiorul dintelui. Cu toții știm că în interior e nervul, dar de obicei aflăm despre dinți ca și la mașină: începi să devii expert în mecanică în măsura în care ți se strică ceva. În momentul în care avansăm în vârstă, apar probleme mai grave dentare, atunci ne dăm seama că dintele are nerv, apoi, îți dai seama că poate durea și dacă nu are nerv. Și așa afli cine e endodontul”, a explicat în emisiune dr. Radu Bulat.

”Din păcate, încep să observ inversarea trendului, atunci când diniți restaurabili care, după un tratament potrivit, ar putea servi pacientului ani de zile, ajung să fie extrași și înlocuiți cu implanturi, doar pentru că ar fi o procedură mai simplă și mai profitabiă pentru dentist”, a mai spus medicul Radu Bulat

95% din munca endodontului se face sub microscop

Medicul Radu Bulat a explicat că procedurile de mare finețe pe care trebuie să le facă medicu endodont se fac în marea majoritate sub microscop: 95% din lucrări. Restul de 5% este anestezia.

Cele mai frecvente afecțiuni tratate

”E foarte simplu, sunt doar două”, explică medicul Radu Bulat. ”Este vorba despre pulpită, adică inflamația nervului și e parodontita apicală, adică atunci când infecția a progresat mai departe de mijlocul dintelui, de nerv, și a ajuns la țesuturile din jurul dintelui”, a explicat medicul de la MB Dental.

Diagnosticarea durerilor

Medicii endodonți au un rol important și în diagnosticarea durerilor care nu sunt cauzate neapărat de dinți, atât cele care sunt provocate de gingie. ”Uneori se confundă durerea care nu este de origine dentară, durerea dontogenă cu cea nondontogenă. Alteori, sunt afcețiuni cronice, dureri cronice, pot fi de origine articulară sau să fie de vină mușchii și fasciile care deseori iradiază în dinți. Pot fi dureri neuropate, care țin de neurologie, în principiu, dar deseori durerile sunt proiectate în zona dinților. Se întâmplă să trebuiască să stabilim un diagnostic sau să infirmăm un diagnostic prezumtiv”, a mai explicat Radu Bulat.

Dușul bucal, în locul aței detare

Medicul Radu Bulat spune că recomandă paciențlor săi să insiste mai multe pe zonele interdentare, pentru că acolo apar, de obicei, cariile. ”Ața dentară nu mi se pare practică, e migălos de folosit și îți consumă mult timp. Chiar dacă ”terorizăm” pacienții să facă asta, de obicei ei nu fac asta. Alternativa ar fi dușul bucal, pe care îl recomand din suflet tuturor pacienților, îl am și eu acasă, e un dispozitiv care cu un jet puternic de apă curăță spațiile interdentare, mai ales pentru pacienți care au lucrări, practic, acolo e de neînlocuit”, mai spune medicul invitat la Doctor online.