Ce spun profesorii clujeni despre modificările Legii Educației

0

Proiectul de Lege a Educației aflat în dezbatere publică până în 24 august nemulțumește o parte din cadrele didactice. Printre prevederile contestate se află transferul palatelor copiilor și cluburilor sportive școlare în subordinea primăriilor. Află ce alte prevederi au ridicat nemulțumiri în rândul cadrelor didactice clujene de la Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean (SLIPC), invitată la emisiunea România via Cluj, de la Via Cluj TV.

”Au mai fost și în alți ani tentative de a modifica această Lege a Educației, să nu uităm, de pe vremea ministrului Funeriu, din 2011, când s-a schimbat această lege și, bineînțeles, n ici acea lege schimbată nu a fost acceptată de foarte mulți, pentru că s-au adus peste 500 de ordonanțe și amendamente la această lege. Și acum are anumite lacune”, a spus Lucia Cojocaru, în direct la Via Cluj TV.

Care sunt punctele ”nevralgice” ale actualului proiect de Lege a Educației, semnalate de cadrele didactice clujene:

  • Palatele copiilor și cluburile sportive școlare ar urma să treacă în subordinea primăriilor, cu tot cu patrimoniul imobiliar. Profesorii care activează în aceste palate ale copiilor ar putea să își piardă statutul de cadru didactic o dată cu trecerea în subordinea administrațiilor locale.
  • Media celor patru ani de gimnaziu nu va m ai fi luată în calcul pentru admiterea la liceu
  • Liceele pot alege să își organizeze propriile examene de admitere, ceea ce înseamnă că elevii vor avea de susținut două examene: Evaluarea Națională și admiterea organizată de licee
  • Clasele primare nu vor mai putea face cursuri după masă – ce se va întâmpla cu școlile care nu au suficiente săli de clasă?