Ce sunt limfoamele non-Hodgkin, dacă și cum se pot trata

0

Conf. univ. dr. Mihnea Zdrenghea, medic primar hematolog și șef lucrări dr. Ciprian Tomuleasa, medic specialist hematolog, ambii de la Clinica de Hematologie a Institutului Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca răspund întrebărilor despre o formă de cancer de sânge, limfoamele non-Hodgkin, în emisiunea Doctor online.

Limfoamele sunt mase tumorale care apar într-un ganglion limfatic. Există două subtipuri mari de limfoame: Hodgkin și non-Hodgkin. Acestea din urmă, pot fi clasificate în funcție de celula de origine, în limfoame non-Hodgkin cu celule B și limfoame non-Hodgkin. De asemenea, poate fi făcută o clasificare în funcție de evoluția clinică: limfoame agresive și limfoame indolente.

Un limfom este o proliferare a unui țesut limfatic. De obicei, apare o masă tumorală oriunde în corpul uman, care, netratată, poate evolua cu potențial fatal.

Semne de alarmă

Cel mai des, pacienții constată o inflamare a ganglionilor. De obicei, pacienții observă instalarea unei tumori, o masă care crește și nu se vindecă, undeva în corpul uman. De obicei, aceste tumori nu dor.

Când ar trebui un pacient să se îngrijoreze și să se adreseze medicului? Când pierde brusc și neplanificat în greutate, manifestă febră neexplicată prin infecție și transpira nocturn, atunci pacientul ar trebui să se adreseze mai întâi mediculuid e familie, care îl va îndrepta către un hematolog.

Aflați din emisiune care sunt pașii de urmat pentru pacienți, în vederea unei diagnosticări eficiente și pentru a ajunge cât mai repede la recomandarea de tratament.

Vestea bună este că în 90% dintre pacienții diagnosticați cu forma agresivă tratamentele sunt eficiente și ei nu mai recad. Vestea mai puțin bună este că există și efecte secundare ale tratamentului, anumite toxicități pulmonare, infertilitate, cardiotoxicitate etc.

În cazul limfoamelor, se poate oferi tratamentul în ambulator, pentru cei care nu doresc să își întrerupă activitatea.

De reținut!

  • În momentul în care te confrunți cu o suspiciune de boală de sânge, să mergi să fii văzut de un hematolog, și nu de un alt specialist. Aceste boli merg pe paradigma ”unui singur glonț”, adică primul tratament trebuie să fie și cel eficient, atlfe, șansele pacientului scad simțitor.
  • Donați sânge! Nu se știe niciodată când puteți salva o viață.

Emisiunea Doctor online este susținută de Roche România.

banner