Ce tipuri de cancer pot fi prevenite și la ce simptome ar trebui să fie oamenii atenți pentru a depista din timp o tumoră? Putem afla în baza unor teste genetice dacă suntem predispuși să ne îmbolnăvim de cancer? Ce factori aflați cel puțin parțial în controlul nostru ar trebui evitați pentru a nu favoriza apariția unei afecțiuni oncologice? Sunt sau nu false știrile care spun că oamenii de știință sunt pe cale să descopere un tratament pentru toate tipurile de cancer?
La aceste întrebări, dar și la altele legate de lupta medicilor clujeni cu cancerul ne răspunde în emisiunea Doctor Online profesorul dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, directorul Institutului Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.
Iată un rezumat din declarațiile profesorului clujean:
- Principalul factor de risc este vârsta
- Factorii care declanșează cancerul: infecțioși, iradierea (razele ultrviolete), diverse stiluri de viață, alimentația.
- Pentru a reduce riscul de cancer, Organizația Mondială a Sănătății ne recomandă mișcarea, un stil de viață echilibrat, consumul redus de alcool, un indice de masă corporal normal și evitarea fumatului
- Dacă am urma aceste sfaturi, am reduce cu o treime numărul de cancere din România
- Dacă am folosi imunizarea, adica vaccinurile mai ales pe partea infecțioasă cum e Hepatita B, care poate provoca cancer hepatic, sau vaccinul împotriva virusului Papilloma care dă pe lângă cancerul de col uterin și alte localizări în sfera capului și gâtului sau în zona pernineală am putea reduce și mai mult numărul cazurilor
- Restul de 50 la sută din cazuri țin de hazard
- Genetica este responsabilă de 10-15 procente din totalul numărului de cancere
- În spatele unui cancer stau mutații care pot să se combine și pot să fie câteva sau zeci sau sute astfel că deschid o paletă aproape infinită de variante de cancer.
- Putem pe seama unei anamneze să stabilim dacă există un risc genetic, în măsura în care în istoricul familial există o anumită încărcătură, putem să aflăm un astfel de risc.
- Un exemplu de tratament preventiv: Angelina Jolie (actrița a suportat o dublă mastectomie preventivă pentru a-şi reduce riscul de a se îmbolnăvi de cancer, în urma unui test care a relevat că are 87% risc de cancer mamar – n.red.)
- Orice om ar trebui să ajungă periodic la medicul de familie și să îi raporteze când observă primele simptome
- Din păcate, suntem în situația în care vedem pacienți, chiar și foarte tineri, complet asimtomatici, pe care ajungem să îi diagnosticăm cu boli în faze foarte avansate.
- Durerea și sângerarea trebuie să ne preocupe și să ne trimită la medic. Controalele periodice sunt justificate.
- Unii au un simț de observație mai acut, iar alții de rușine sau pentru că sunt speriați nu se prezintă la medic și așteaptă să se facă bine de la sine.
- Există pretinși vindecători și mituri potrivit cărora există tratamente naturiste ale cancerului.
- Conform pregătirii mele în medicina alopată și în medicina bazată pe dovezi,
cred doar în studii care îmi demonstrează că un anumit medicament are efect într-o anumită patologie. - Faptul că avem un preparat din plante nu înseamnă că el nu poate să aibă efect dar nu avem habar ce efect are, poate avea unul rău.
- Recomandarea medicilor este de a urma tratamente care sunt verificate și validate prin studii.
Există speranță că vom găsi un tatament la cancer? Răspunsul în emisiune.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: