Cel mai mare declin economic din ultimii 26 de ani, pentru România: 12,3%

0

România a înregistrat un declin economic de 12,3% în trimestrul doi al acestui an, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. Astfel, a fost consemnată cea mai mare scădere trimestrială, la nivel economic, din 1994, de când există date statistice de măsurare a Produsului Intern Brut (PIB). 

Pentru prima jumătate a anului scăderea economică este de 4,7% pe seria brută și 3,9% după ajustarea sezonieră, scriu stirileprotv.ro.

De asemenea, însă, în primul trimestru din 2020 PIB-ul a crescut cu 0,3% față de trimestrul anterior, motiv pentru care nu se consideră că țara noastră a intrat în recesiune.

Față de trimestrul al II-lea din 2019, scăderea PIB-ului a fost de 10,5% .

“Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă”, precizează comunicatul INS.

Potrivit acestuia, dficultăţile au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi sau concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi.

banner