Cel puțin doi clujeni INFECTAȚI cu tulpina britanică a noului coronavirus! E mult mai CONTAGIOASĂ!

0

Tulpina britanică a noului coronavirus nu știe de Brexit: a ajuns și în România și a fost depistată și la doi bolnavi de COVID 19 din Cluj. E o tulpină mult mai contagiosă și există șanse să devină tulpina dominantă în România. Perspectiva nu e roz, având în vedere că alte state europene sunt deja în lockdown din cauza acestei tulpini.

Hotnews.ro scrie că în România au fost confirmate vineri încă zece cazuri de COVID-19 cu noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Secvențierile au fost făcute în laboratoarele MedLife, pe 79 de probe recoltate din mai multe orașe.

Probele ce conțin noua tulpină provin din București – 6 probe, din Vâlcea – 2 probe, și din Cluj – 2 probe. Așadar, există posibilitatea unei transmiteri comunitare, spun specialiștii.

Recent, expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș spunea că cei infectați au simptomele identice.

„Problema – fiind mai infecțioasă, noua tulpină se transmite cu entuziasm și înlocuiește restul tulpinilor, ceea ce va duce la creșterea numărului de cazuri (și asimptomatice, și ușoare, și moderate, și severe, și decese)”, a scris Cherecheș.

Soluția, spune el:

– control strict a măsurilor de igienă
– testare masivă (PCR, antigenic în centre și antigenic auto-raportat)
– anchete epidemiologice în maxim 48h
– testare relativ echilibrată între județe (acum unele au mii, altele sute) – senzor pentru restricții
– restricții rapide și menținute până la incidență sub 1.5
– ritm de vaccinare rapid la populația la risc (vaccinul funcționează pe noua tulpină)
– dacă toate celelalte eșuează – lockdown

„Un optimism nesănătos (ca în toamnă în unele județe – va fi ok, va trece de la sine) și vom avea o situație similară cu Marea Britanie”, a mai scris Răzvan Cherecheș.

banner