Unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din această parte a continentului, Hotelul Transilvania, devine parte a Historic Cafes Route. Este vorba de un hotel care are mai mult de o jumătate de mileniu de funcționare neîntreruptă ca hotel sau ca han.
Povestea Hotelului Transilvania are rădăcini foarte vechi. Clădirea a fost ridicată, în Evul Mediu, peste ruinele reședinței guvernatorului provinciei romane Dacia Porolissensis. Primul guvernator al provinciei, pe atunci numită Dacia Superior, a fost atestat în anul 120 și se numea Cnaeus Minucius Faustinus Sextus Iulius Severus.
În Evul Mediu, clădirea servea drept han și se afla în apropierea principalei porți de intrare în oraș, numită Platea Pontis, azi strada Regele Ferdinand I. În curtea interioară a hanului se afla și o fântână, unde erau adăpați caii drumeților, spune proprietara Hotelului Transilvania, Adriana Sava.
Hanul s-a transformat în hotel și a fost menționat în cel mai celebru roman legat de Transilvania. Este vorba de romanul ”Dracula”, de Bram Stoker, care a devenit cea mai tipărită carte legată de vampiri din istorie.
Pe atunci, numele hotelului era ”Regina Angliei”. Acolo ar fi înnoptat avocatul britanic Jonathan Harker, cel care a fost chemat la castelul contelui Dracula, pentru a intermedia cumpărarea unei proprietăți în Anglia.
Ulterior, numele hotelului a fost schimbat în Transilvania. Brandul Hotel Transilvania a inspirat o serie celebră de animații, care sunt bazate tot pe legenda lui Dracula.
Acum, hotelul trece printr-o transformare are îi readuce farmecul istoric. De aceea, includerea în prestigioasa Historic Cafes Route a venit în mod firesc, spune președintele acestei rute culturale aflate sub Înaltul Patronaj al Consiliului Europei, Arnold Klingeis.
Arnold Klingeis este primul cetățean român care a devenit președinte al unei rute culturale europene. El este și administratorul Palatul Brukenthal din Avrig.
Mai multe detalii, în podcastul Historic Cafes Route.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: